Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ove veličanstvene none udružile su se na YouTubeu kako bi pravu talijansku paštu spasile od zaborava

pasta-grannies-g

Otkad smo masovno osvijestili regionalne talijanske kuhinje jasno nam je da riječ pašta znači puno više, i puno manje od onoga što smo mislili. Manje, jer ta generička riječ samo okvirno označava stoljeća prenošenja znanja i nevjerojatnu raznolikost tradicije pašta u talijanskoj kuhinji, a više jer, naravno, pašta je riječ toliko nabijena emocijama i sjećanjima, da svako novo učenje o njoj samo pojačava njenu moć.


Vicky Bennison je gastro novinarka koja živi između Engleske i Italije. I zna da bogatstvo talijanskih recepata za prave, autentične pašte nismo i izbliza upoznali. No, zna i da je njezina misija da to promijeni utrka s vremenom. Sa svakom novom generacijom, znanja i recepti za autentičnu paštu zauvijek se zauvijek gube u zaboravu. Bennison je zato okupila malu ali veličanstvenu vojsku Talijanki, starih nona, njihovih kćeri i snaha, živih čuvarica tradicije talijanske pašte.

Nona Giuseppa

Nona Cesaria


Njezin YouTube kanal Pasta Grannies svaki tjedan donosi jedan detaljni video recept, predstavljen točno onako kako su ga none učile od svojih nona i cijeli život radile. Na Pasta Grannies od 95-godišnje none Giuseppe iz Ozierija na Sardiniji možete naučiti kako se rade pravi macarrones de ungia, none iz Apulije pokazat će vam što je i kako s radi sagna al forno, Maria i Rosaria (190 godina zajedno) otkrit će vam tajne pašte sa slanutkom ciceri e tria… Sva jela objašnjena su na engleskom, s divnim lokalnim talijanskim dijalektima kojima none govore u pozadini. Osim pašta, možete naučiti kuhati pravi vencijanski rižoto sa šparogama od signore Ade Catto, kako napraviti pravi pesto, alpsku pulentu cumuda s tonom gorgonzole i parmezana ili od none Marie Letizice možete vidjeti kako se rade necci, palačinke od kestenovog brašna iz toskanske regije Garfagnana. Pasta Grannies jedan je od najboljih YouTube kanala o hrani koji smo otkrili u zadnjih godinu dana. Vicky Bennison i sjajne talijanske kuharice poklonile su nam dragocjena znanja koja su se generacijama prenosila samo unutar obitelji .

Caterina i Lucia

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.