Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako su se na krcatoj Foodballerki slavili golovi protiv Rusije

foodballerka-rusija

Ulazak u polufinale svjetskog nogometnog prvenstva i ne osjećati se kao autsajder, fenomenalno! Kvaliteta će poslužiti kao pojam u koji se može sažeti igra naše reprezentacije, kao i Foodballerka na Strossmayerovom trgu. Često svjedočimo polovičnoj izvedbi potencijalno dobrih ideja, ali moramo priznati da je u oba gore navedena slučaja došlo do iznimke. Foodbalerka ove godine i organizacijom i sadržajem raste zajedno s utakmicama u Rusiji.

Koncentracija emocija, dobre hrane i dekadencije na ovakvim uličnim festivalima pokazala se propisnom konkurencijom onim gradskim restoranima koji nemaju jasan ni zanimljiv koncept.  Probali smo puno, i uglavnom uživali. Nakon nekoliko utakmica koje smo odgledali na Foodballerki konačno nam je na red došla T&T kućica s pašticadom u kruhu, uličnom varijantom tradicionalnog jela. Nove ideje često propadnu na traljavoj izvedbi, ali s T&T-om to nije slučaj. Odlično koriste domaću namirnicu, pripremajući je jednostavno i precizno. Coleslaw salata dobro balansira jake, začinjene okuse. Posebno nam je drago što se kruh ne raspada i nije gnjecav, što je često problem kod saftnih jela, nego ostaje i dovoljno hrskav i dovoljno mekan do zadnjeg zalogaja.

Na desert smo ovoga puta otišli u Milky na palačinke. Čak i ako niste fan jedne takve “banalne” slastice, Milkyjeva varijanta s kinder buenom je iznad svakog očekivanja. Tijesto je malo deblje nego što bi trebalo biti, ali to ne smeta jer su palačinke dovoljno lake i zaista pjenaste. Svaka pohvala. Obilne porcije hrane na Foodbalerki prisilile su nas na još jednu turu po šankovima u potrazi za najboljim pićem. Ni kvaliteta pića nije pala od otvorenja. Rakijarnica, primjerice, služi koktele kakvi se teško mogu pronaći u beach barovima po obali. Probali smo Moscow Mule i Whiskey sour od Jim Beama. Oba koktela izrazito su svježa i naglašene kiseline što se ljeti i traži.  Moscow Mule, koktel na bazi vodke s đumbirom, limunom i drobljenim ledom ima par tajnih sastojaka, a Whiskey sour je vjerojatno naše najdraže piće na festivalu. Garden Brewery je za Svjetsko prvenstvo naprvio poseban World Cup Lager ali piva je nažalost nestalo već na polovici natjecanja. Njihova Citrus IPA  nadoknadila je gubitak, potvrdila prethodnu tezu i naš ukus u pićima.

foodballerka-rusija2

Jedan od rijetkih promašaja na Foodballerki je Gumenjak, koji nudi gin tonice s gumenim bombonima. Preambiciozna ideja pokupljena s koledž partija u SAD-u ne funkcionira u nogometnom okruženju, a takozvani gumeni bombon je najtvrđi element na koju smo naišli u jednoj čaši. Vrijeme utakmice se opasno približilo, a to je značilo da se selimo na našu ključnu poziciju za gledanje utakmica, GINglebells. Foodballerka i većina njezinih sudionika ove su godine ambiciozno podigli ljestvicu u skoro svakom aspektu, i to im se vratilo s velikom posjećenošću i sjajnom atmosferom. Uvijek treba tražiti više, ali ako tim iza Foodballerke samo zadrži trenutnu kvalitetu, zadovoljno ćemo se vraćati, nadamo se godinama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.