Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Uz svečanu večerašnju utakmicu s Danskom pokušajte napraviti ultimativnu verziju tartar bifteka

tartar-zmajsko

Zašto smatramo da je večerašnja utakmica osmine finala Svjetskog prvenstva zapravo svečanog karaktera? Pa zato što će Hrvatska pobjedom, u koju ne sumnjamo, ostvariti realno veliki sportski uspjeh. Plasman među osam najboljih reprezentacija na svijetu zaista jest sjajan rezultat, i nitko ne bi trebao biti razočaran eventualnim ispadanjem u četvrt finalu jer je Španjolska, s kojom ćemo najvjerojatnije igrati u idućoj rundi, ipak strahovito jaka (što ne znači da nemamo šanse, naprotiv).

Budući da je, dakle, večerašnja utakmica s Danskom nešto posebno, mislimo da uz tako važnu utakmicu treba ići i sasvim posebno jelo. Kućni tartar biftek definitivno jest sasvim posebno jelo, koje opravdava puno truda i nešto višu cijenu.

Ključni element u izradi kućnog tartar bifteka jest nož. Naime, devedeset i više posto tartara koji se serviraju u restoranima, proizvodi se u različitim strojevima. Neki su strojevi napredni i inteligentni , pa tartar ima teksturu kosanog mesa, dok su drugi malo vulgarni i zaostali, pa vaš tartar često podsjeća na paštetu, što je posve nedopustivo.

Kod kuće se, pak, možete posvetiti vještini struganja mesa, koja je ključna za onu najbolju konzistenciju tartar bifteka. Meso se, dakle, ne reže, niti sjecka, nego se najoštrijim nožem koji imate struže s bifteka. Taj je proces dug te zahtijeva puno koncentracije, no rezultati su impresivni.

Drugo, naša verzija tartar bifteka prilično je pročišćena. Eliminirali smo skoro  sve začine koji se načelno preporučuju, kako bismo što snažnije istaknuli okus sirove govedine. Uz tartar biftek moralo bi ići crno pivo. Budući da je briljantni Zmajski Ris teško dostupan, kao jako dobru alternaciju preporučujemo Zmajski Porter. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

zmajsko-ris-ba

ili

zmajsko-porter-id

Tartar biftek, ultimativna kućna verzija

tartar

Sastojci

za 4 osobe

  • 500 g bifteka
  • 1 žumanjak
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • Tabasco Habañero
  • konjak
  • sol, papar

Strpljivo ostružite meso s većeg komada bifteka. Ono što ste dobili još jednom, ali grubo nasjeckajte. Pomiješajte s jajem, pa pažljivo dolijevajte najbolje maslinovo ulje koje imate, pa miješajte do željene konzistencije. Oprezno dodajte  Habañero, koji nije samo jako ljut nego i pun divnih voćnih okusa, zatim konjak, sol i papar. Oblikujte u polukuglu, i poslužite s prepečenim kruhom, maslacem i puno hladnog portera.

 

HRVATSKA-DANSKA 4:3

ŠPANJOLSKA-RUSIJA 4:5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.