Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Indijski Namaste prerastao je u jedan od najboljih etničkih restorana koje je Zagreb ikada imao

namaste-sladoled-ruza (1)

Kad smo prije mjesec i pol prvi put ručali u Namasteu, taj je veliki indijski restoran na drugom katu ugostiteljsko-poslovnog bloka na kraju Selske ulice bio još prilično disfunkcionalan: nije radio air condition, vina su tek stizala u restoran pa su servirana topla, a konobari su se pokušavali privikavati na indijski jelovnik. U subotu popodne Namaste je, pak, funkcionirao vrlo, vrlo dobro.  Jelovnik je, čini nam se , kraći od početne verzije (ili smo propustili stranicu s južnoindijskim specijalitetima), ali su sva četiri jela koja smo jučer probali bila zaista izvanredna.

Za predjelo smo naručili hrskavo-mekane, neodoljive pakore poslužene s gustom kremom od tamarinda, i jedno neobično vegetarijansko jelo iz Mumbaija, servirano s limetom, sitno sjeckanim ljubičastim lukom i korijanderom: tim je aromatičnim, kašastim crvenim tanjurom prebogatog okusa dominirao kumin. 

namaste-mumbai-vege (1)

Slijedili su riblji curry iz Goama napravljen od azijskog soma, što jest autentično, u kremastom jarko crvenom umaku, s nekoliko cijelih čilija i sa štapićima svježeg đumbira. Curry je bio apsolutno fantastičan, a basmati riža poslužena uz curry perfektno rahla. Biryani od kozica bio je raskošan, mastan, bogat u okusima, baš kakav i treba biti, i tek umjereno ljut, no ovaj put nismo tražili viši stupanj ljutine na kojem inače inzistiramo.

Kuhanje Sourabha Khandekara, chefa školovanog u Londonu, talentirano je i kompetentno. Riječ je o prvoj elegantnoj indijskoj hrani koja se ikada pripremala u Hrvatskoj (Royal India u Tkalčićevoj, koju također jako volimo, bavi se sasvim drukčijim stilom kuhanja).

namaste-tim

Sommelier Mario Meštrović i chef Sourab Khandekar s timom

Naravno, kao i većina etničkih restorana u Hrvatskoj, Namaste ne koristi vrhunske ulazne sastojke, pa stoga ocjena mora biti limitirana na minus četiri. Kada bi upotrebljavali svježu domaću ribu (vodeći indijski restorani u Londonu, primjerice, kuhaju s velikim listovima i jastozima) cijene hrane u Namasteu odletjele bi u nebo, a ne bi se zadržavale na 85 kuna koliko košta najskuplje jelo. Stoga je logično da se Namaste bazira na zaista iznimnoj kuharskoj vještini koja gostima omogućuje čisti užitak.

namaste-restoran-zagreb

Zbirka curryja s našeg prvog ručka u Namasteu

Jako volimo etničke restorane. Unatrag više od dvadeset godina isprobali smo skoro sve zagrebačke etničke restorane, od već zaboravljenog malezijskog u Tkalčićevoj i tajlandskog u Branimir Centru, preko različitih kineskih, do sada popularnih indijskih.

Ne računajući najbolja izdanja Asie gospođe Chen, (kad se Asia zapravo bavila eurokineskim fine diningom a ne etničkim žanrom) Namaste je vjerojatno najbolji zagrebački etnički restoran kojeg se možemo sjetiti. Vinska lista, za koju je odgovoran ugledni sommelier Mario Meštrović, jako je dobro prilagođena aromatičnom Namsteovom kuhanju. Važno je dodati kako polovicu Namasteova jelovnika čine vegetarijanska jela.

 

NAMASTE
Selska 217, Zagreb

HRANA -4/5  VINA -4/5  POSLUGA +3/5. AMBIJENT -3/5
sve kreditne kartice


VISA Inspire_logo_web copy

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.