Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Noelu se 5. srpnja održava druga po redu parfemska večera u Hrvatskoj, još spektakularnija od prošle

olfaktivna-vecera-2018-parfemi

Zagrebački restoran Noel lani u Hrvatskoj započeo s olfaktivnim večerama, novim formatom luksuznih večera koje spajaju parfeme i hranu. Olfaktivne večere, u kojima se gostima hrana i kokteli (vina nisu za ovaj format) poslužuju uz parfeme i parfemske esencije, relativno su novi koncept u restoranskoj industriji. Riječ je o istraživanju krajnjih granica uživanja u okusima i mirisima kroz pairing hrane i pića s kompleksnim nišnim parfemima, koji u ovom slučaju imaju dvostruku ulogu; oni su stimulans koji goste priprema za snažniji doživljaj jela i pića, i glavni predmet uživanja, tema oko koje se razvijaju jela i pića. Ukratko, parfemske večere su kontrolirano hakiranje receptora, kako bi ih se natjeralo da jače rade i proizveo veći užitak.

Budući da zahtijevaju nekonvencionalni pairing za koji kuhari i barmeni nisu trenirani , olfaktivne večere tehnički su izuzetno zahtjevne, pa ih se u svijetu održi svega nekoliko godišnje.Stoga je njihov dolazak u Hrvatsku ove zime izazvao popriličan interes, čiji rezultat je drugo izdanje. Iza olfaktivnih večera stoji Juraj Sotošek Rihtarec, začetnik ovog formata u Hrvatskoj, ekspert za parfeme i ravnopravni član Noelova tima predvođenog chefom Goranom Kočišem, u razvoju menija i pairingu za ove večere.  

juraj-sotosek

Juraj Sotošek Rihtarec, začetnik olfaktivnih večera u Hrvatskoj

Prva olfaktivna večera kojoj smo prisustvovali u prosincu 2017. bila je potpuno novo, vrlo intenzivno i zapravo senzacionalno iskustvo koje su obilježili kompleksni, elegantni nišni parfemi i fenomenalan pairing s hranom i koktelima. Ove godine, koncept je još ambiciozniji. Lani je posebna gošća na olfaktivnoj večeri bila  legendarna pariška parfumerka, dugogodišnja Guerlainova direktorica razvoja Sylvaine Delacourte koja je predstavila svoja dva parfema, a osim njenih, Kočišev meni pratio je i parfeme Ramona Monegala, Histoires de Parfums i Escentric Molecules.

Ove godine večera je posevećena kultnom švicarskom parfumeru Andyju Taueru. Kemičar po struci i samouki parfumer, Tauer je radikalni predstavnik nišnog parfumerstva i lider neovisne parfemske industrije te autor antologijskih parfema poput L’Air du Desert Marocain, poznat po tome što svaki svoj parfem radi osobno i ručno, od kreiranja i proizvodnje do lijepljenja etiketa na bočice i personaliziranih poruka kupcima. U Noelu će 5. srpnja zagrebačkoj publici osobno i predstaviti svoje parfeme.

andy-tauer-olfaktivna

Andy Tauer je kultni švicarski parfumer, lider neovisne parfumerije

Inspiracija prve ljetne olfaktivne večere u Hrvatskoj je, naravno, ljeto, što znači zavodljive, lagane parfeme, bestselere nišne parfumerije, koji bi mogli izazvati strastvene reakcije gostiju. “Ovoga puta smo stavili manji naglasak na niche mirise, tražili smo ljepotu kompozicija i sastojaka, inspiracija su nam ljepota i elegancija,” kaže Juraj Sotošek Rihtarec. Ove godine, objasnio je, Noel će poslužiti dva menija, olfaktivni koji potpisuje on i gastronomski koji potpisuje Kočiš sa svojim timom. 

Na olfaktivnim večerama hrana i kokteli poslužuju se na poseban način. Svako jelo i koktel inspirirani su jednim nišnim parfemom, često je riječ o negastronomskim parfemima, dakle parfemima koji se ne baziraju na notama vanilije, voća, začina ili drugih jestivih sastojaka. Gostima se prije svakog slijeda poslužuju ključne esencije parfema koji taj slijed prati, zatim parfem pa jelo i koktel, uz koje gosti mogu nastaviti mirisati i parfeme i esencije. Ideja posluživanja esencija prije jela je neurološka. Kad se mozak pripremi baznim notama, on ih puno brže pronalazi u parfemu, a s time i bolje percipira cijelu harmoniju mirisa, okusa i aroma jela i koktela. Sve zajedno stvara potpuno novi, vrlo intenzivan restoranski doživljaj. Kako je bilo na lanjskoj olfaktivnoj večeri u Noelu, možete pročitati OVDJE.

Olfaktivne večere zasnivaju se na jednom od najtežih pairinga uopće

noel-parfemi-esencije1

Prije večere gosti će se na koktel partyju moći družiti s Andyjem Tauerom, chefom Kočišem i Sotošekom Rihtarcem i dobiti odgovore na sva pitanja o parfemima, meniju i olfaktivnoj večeri.  Uz fingerfood od ribljeg patea, algi i lemongrassa  poslužit će se Tauerov Orange Star, raskošni ljetni parfem s notama klementina, vanilije i narančine kore. Prvi slijed, losos u teriyakiju s japanskim Kumano čajem, yuzuom i uljem od sijena stići će nakon parfema Irish Leather francuske kuće Memo Pari, koji balansira note kože s mirisima planinskih šuma i zelenih polja. Foie gras sa zabaioneom, crnim orahom i maslacem od crvenog grejpa pratit će Cedar Woodpecker koje Parle Moi de Parfum iz kojega stoji autor Diorova Fahrenheita. Riječ je o specifičnom parfemu kojim dominiraju mirisi rizlinga i aromatičnog drveta.

olfaktivna-vecera-2018-parfemi

Lineup ovogodišnje olfaktivne večere

Treći slijed inspiriran bliskoistočnim kuhinjama poslužit će se uz Larmè du Désert Ateliera des Ors, raskošnog orijentalnog parfema koji i mirisom i bočicama optočenima zlatom predstavlja posvetu najcjenjenijim parfemima Bliskog Istoka. Larmè du Désert pratit će puževi s raviolima s baba ganoushom, ras el hanoutom, baharatom i šafranom. Glavno jelo, teletina u s dimljenom mrkvom i graškom najavljuje eksplozivnu kombinaciju s Tauerovim Lonestar Memories, radikalnim parfemom inspiriranim Divljim zapadom punim balsamičnih nota, kože i dima koji podsjećaju na sprženu zemlju, vatru, konje i divljinu, erotiziran finim zelenim notama geranija, začinskim notama sjemenki mrkve  i muškatnom kaduljom. Sastav koktela Karla Ferenčaka i ovoga je puta tajna, ali Noel ima dobar razlog. Ferenčakov talent za pairing koktela i parfema koji smo imali prilike vidjeti u prosincu, priča je za sebe. I prilično smo sigurni da će i ovoga puta biti posebna atrakcija olfaktivne večere.

 

OLFAKTIVNA VEČERA/ANDY TAUER
Noel, Dukljaninova 1, Zagreb

REZERVACIJE
385 1 48 44 297

7. SRPNJA 2018.

19 sati -koktel party

20 sati – večera

CIJENA 1000,00 kuna po osobi

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.