Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francesinha, mesna bomba iz Porta s vrućim pomfritom i ledenim pale aleom za utakmicu Portugal-Iran

zmajsko-francesinha

Francesinha je nezaobilazno, tipično jelo iz Porta.  Iako ovaj nevjerojatni sendvič s mesom nazivaju institucijom Porta, Francesinha je nije ni tradicionalno ni lokalno jelo. Pripisuje se Danielu da Silvi, povratniku iz Francuske i Belgije koji je 1960-tih u portugalskoj pokrajini Alentejo odlučio prodavati croque monsieur prilgođen lokalnom ukusu.

Da Silvin recept u Alenteju baš nisu dobro prihvatili, smatrali su ga uvredom svojoj tradicionalnoj kuhinji, pa je on preselio u Porto gdje je njegov sendvič s govedinom, šunkom, chipolatama i linguiçom postao hit i lokalna atrakcija. Izvorna Francesinha posluživala se s pomfritom i sherry finom, a danas je u gostionicama u Portu češće serviraju s hladnim pivom.

U današnjem nogometnom receptu posvećenom utakmici Portugala i Irana, neke smo lokalne portugalske sastojke nedostupne u hrvatskoj zamijenili najsličnijim domaćim proizvodima, a idealno hladno pivo za Franchesinhu bit će Zmajsko Pale Ale. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

zmajsko-pale-ale-ID

Gastropreporuka Uz burger smo zapravo planirali preporučiti Zmajski Porter. Međutim, kako smo se odlučili za burger s vrlo svježim, kiselkastim umakom, smatramo da je Pale Ale ipak bolja opcija. Pale Ale, bazično Zmajsko pivo, univerzalno je svježe pivo koje se fino slaže i s pizzom, i s burgerima, i sa spring rollsima i s većinom wrapova.

 

Francesinha

za 4 osobe

  • 8 debelih šnita domaćeg bijelog kruha
    25 g maslaca
    1 kilogram miješanog mesa i kobasica (goveđi šnicl, pečen ili s roštilja, tanko rezana šunka, pečene češnjovke prerezane po duljini, kulen ili kulenova seka)
    12 šnita dobrog cheddara
    4 jaja
    krumpir narezan za pomfrit

 

Franchesina umak

  • 25 g maslaca
    300 g komadića nemasne govedine ili pileće kosti
    1 mrkva, sitno narezana
    1 manji luk, sitno narezan
    1/2 žličice soli
    2 žlice konšerve
    1 lovorov list
    60 ml porta ili whiskyja
    375 ml lagera ili pale ale
    1/2 šalice mlijeka
    1 žlica škroba
    1 žlica piri piri umaka (recept za domaći piri piri pogledajte OVDJE), Tabasca ili 1/2 žličica čilija u prahu

Ispecite meso i kobasice, ostavite na toplom.

Napravite Franchesina umak. U dubokoj tavi s debelim dnom na jakoj vatri zagrijte maslac, dodajte komadiće govedine ili pileće kosti i pržite dok dobro ne potamne.

Dodajte mrkvu, luk i sol pa nastavite pržiti uz često miješanje. Trebat će vam oko pet minuta. Umiješajte konšervu i kuhajte još 1 minutu, pa dodajte lovor, port ili whisky, pivo i mlijeko. Ako koristite čili u prahu, dodajte ga u ovoj fazi. Kad zakuha malo smanjite vatru i pustite da krčka 30 minuta. U umak umiješajte škrob i piri piri ili tabasco. Procijedite umak, provjerite je li dovoljno začinjen i držite na jako toplom do serviranja.

Napravite sendvič. Tostirajte kruh i tanko ga namažite maslacem. Na kruh stavite šnicl, kobasice, šunku i kulen. Poklopite drugom šnitom kruha. Na sendvič stavite cheddar, složite šnite sira tako da kad se budu otopile prekrivaju bočne strane sendviča.  Zapecite sendviče, pazite da sir ne zagori.

Gotove sendviče stavite u dublju posudu, prelijte vrućim umakom (umak možete poslužiti i sa strane).  Poslužite s puno pomfrita i hladnim pivom.

 

PORTUGAL-IRAN 1:1

ŠPANJOLSKA-MAROKO 2:2

SAUDIJSKA ARABIJA-EGIPAT 2:1

URUGVAJ-RUSIJA 3:0.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.