Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PERI PERI LIGNJE S KULENOM Ljuta afričko-hrvatska kombinacija sa Zmajskim Porterom za meč Hrvatska-Nigerija

lignje-kulen-porter

Peri Peri je umak nazvan po afričkoj vrsti bird’s eye čilija s kojim se radi. Na peri periju se temelji milijun recepata afričkoj, portugalskoj, australskoj, južnoameričkoj i nekim sjevernoameričkim kuhinjama. Vjeruje se da su ga u Europu u 15. stoljeću iz Mozambika donijeli portugalski misionari. Peri peri se radi od čilija, češnjaka, limuna, luka, octa i ulja. U njemu se mariniraju piletina, rakovi i mekušci, a može se koristiti i kao umak ili dresing. Ovaj nogometni recept, koji objavljujemo na dan prve utakmice hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu koju igramo s Nigerijom, posveta je ingenioznoj, još neotkrivenoj afričkoj kuhinji i najboljim hrvatskim namirnicama. Zmajski Porter izabrali smo kao idealno pivo uz ljute lignje s kulenom zbog dva razloga. Prvo, lignje spadaju među one morske plodove, koji dobro podnose tamna, gusta i baršunasta pića. Drugo, vrhunska dimljena svinjetina lijepo se slaže s blagom Porterovom slatkoćom, koja se miješa s gorčinom. Ostale nogometne recepte možete pogledati OVDJE.

zmajsko-porter-id

A još se dobro pije uz….Načelno govoreći, ovo pivo može se piti uz sve moguće kvalitetne kobasice, uz meso s roštilja ali i uz pikantna, ljuta ili kiseloslatka azijska jela jer baršunasta tekstura i dodir slatkoće u pivu ublažavaju snagu čilija i orijentalnih začina .

Peri Peri lignje s kulenom

Sastojci
Za peri peri

  • 2 lista lovora, sušena
    1 žličica cvijeta soli
    2 limuna, sok i ribana korica
    2 žličice ulja od čilija
    1 žličica čili praha, što ljućeg
    1 svježi crveni čili, po mogućnosti bird’s eye, očišćen od sjemenki, sitno nasjeckan chopped red chilli
    1,5 žličica crvene paprike

Za lignje

  • 800 g lignji, očišćenih, krakovi odvojeni
    3 žlice maslinovog ulja
    300 g kulena
    3 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
    sol i crni papar
    1/2 šalice peršina, sitno nasjeckanog
    8 kriški limuna

Prvo napravite peri peri. U mužaru sameljite lovor i sol, morate dobiti malo krupniji prah. Dodajte ostale sastojke i dobro pomiješajte

Prerežite lignje po duljini i raširite ih. Očistite ostatke membrana i plitko zarežite, da dobijete rešetku na površini. Manje lignje ostavite cijele. Ako vam je praktičnije, narežite lignje na kolutove.

Zakuhajte vodu i stavite je u veliku zdjelu. Lignje (i krakove isto) umočite u vruću vodu na 1 minutu, izvadite i osušite kuhinjskim papirom.

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice maslinova ulja. Pola kulena smrvite, a pola narežite na tanke štapiće. Kulen pržite na ulju 1-2 minute da dobije svijetlo smeđu boju. Izvadite ga iz tave i ocijedite na kuhinjskom papiru. Vatru pojačajte na maksimum i ispržite lignje, vrlo kratko, ne smiju biti na tavi dulje od minute. Ako imate roštilj, bacite lignje kratko na roštilj umjesto na tavu. Ne smiju se prepeći.

Pečene lignje stavite u zdjelu. Obrišite tavu, ponovo dodajte maslinovo ulje, smanjite vatru i lagano ispržite češnjak, oko 1 minute. Ne smije potamniti. Dodajte peri peri i pustite da 1 minutu krčka na laganoj vatri.

Vratite lignje i kulen u tavu, pojačajte vatru i kuhajte još 1 minutu, da se sve spoji. Posolite i popaprite ako treba. Lignje stavite na vrući tanjur, pospite svježim peršinom i poslužite vruće, s kriškama limuna i hrskavim kruhom.

 

HRVATSKA-NIGERIJA 2:0

FRANCUSKA-AUSTRALIJA 2:1

ARGENTINA-ISLAND 1:1

PERU-DANSKA 0:1

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.