Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki okusi za veliki dan. Sporo pečena dimljena goveđa rebra i pečenice s chimichurrijem za utakmicu Hrvatska-Argentina

zmajsko-rebra-chimichurri-ris

Utakmice Svjetskog prvenstva poput današnje Hrvatska-Argentina, su neformalni državni praznici. Takve utakmice zaslužuju nabavu posebnih sastojaka i paljenje roštilja. U Argentini, riječ meso znači govedina. Ova goveđa rebra sporo pečena u smokeru ili na roštilju, poslužuju se s eksplozivnim chimichurri umakom, koji će danas povezati argentinsku i hrvatsku strast prema mesu. Zmajski Barrel Aged Russian Imperial Stout ovdje će preuzeti ulogu crnog vina. RIS BA je rođen za veliko meso, steakove, dim i slasnu masnoću. S 10,1 posto alkohola i jakim aromama dima, kave i zrna kakaa koji dolaze od pečenih sladova, s izrazito suhim završetkom, odležano šest mjeseci u hrastovim bačvama whiskeya, Barrel Aged RIS je najradikalnije pivo dosad proizvedeno u Hrvatskoj. Uz današnji će vam roštilj stvoriti osjećaj kao da pijete moćno crno vino, samo rashlađenije. Ako ne uspijete nabaviti RIS, Zmajsko Porter će jednako dobro obaviti posao. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare možete pogledati OVDJE.

zmajsko-ris-ba

Gastropreporuka RIS BA je stvoren za najmoćnije krvave steakove, i velike komade govedine na roštilju. Govedina je općenito prvi izbor za Russian Imperial Stout, ali riječ je o pivu koje dopušta širok izbor pairinga. Dobro se slaže i s jako začinjenim svinjskim kotletima,  još bolje sa začinjenim janjećim butom. Sirevi su mu prirodni par, posebno zreli, intenzivni masni sirevi poput camemberta i brieja, zrele sireve žestokih okusa u ovoj kombinaciji treba izbjegavati. Russian Imperial Stout pije se i uz deserte,  jer zbog bogate, slatke tamne aromatike izvrsno ide uz teške kolače s crnom čokoladom, trufflese pa čak i cobblere jer kava i karamel u RIS BA prirodno idu s vanilijom.

 

Sporo pečena goveđa rebra i pečenice s chimichurrijem

rebra-chimichurri

Sastojci

za 4 osobe

  • 2 kg goveđih rebara 
  • sol
  • ulje

Za chimichurri

  • 250 ml maslinova ulja
  • 100 ml bijelog vinskog octa
  • 80 g peršina, list
  • 8 režnjeva češnjaka, grubo nasjeckanih
  • sušeni origano
  • sušeni čili, u pahuljicama.
  • kobasice pečenice, količinu prilagodite gostima
  • domaća bijela peciva


Pripremite roštilj ili zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Smoker ili Green Egg bio bi prvi izbor za ovo jelo, jer bi govedina trebala dobiti puno dima u okusu, ali chimichurri će djelomično nadoknaditi manjak intenziteta budete li rebra pekli u pećnici. Ako ne volite rebra, na roštilj stavite brisket, možete ispeći i ražnjiće u najlakšoj varijanti, samo prilagodite vrijeme pečenja.

U blenderu sameljite sastojke za chimichurri, nemojte usitniti do kraja, neka u umaku ostanu komadići. Posolite i popaprite koliko treba. Stavite u hladnjak.

Goveđa rebra premažite uljem, dobro posolite i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi.

Pripremljena rebra pecite na pokloplenom roštilju, na umjerenoj vatri oko sat i pol. Ako ih pečete u pećnici duljina pečenja je ista. Pečena rebra pustite da odstoje pola sata. Dok rebra odmaraju, na roštilju ili tavi ispecite pečenice. Prerežite peciva, namažite ih obilnom količinom chimichurija, stavite kobasice u kruh i poslužite sve zajedno.

 

ARGENTINA-HRVATSKA 0:3

DANSKA-AUSTRALIJA 1:1

FRANCUSKA-PERU 1:0

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.