Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pizza od lubenice i još 3 ultralaka recepta za najvoljenije ljetno voće

lubenica

S obzirom na to koliko je rano ove godine počelo ljeto, lubenice ćemo jesti više nego ikad. Lubenica, međutim, ne mora biti samo osvježavajuće voće, završetak ručka ili voće za ljetna pića. Odabrali smo četiri recepta koja lubenicu vode od predjela preko salate do deserta, jer osim što je izrazito osvježavajuća i omiljena, lubenica jako dobro ide uz slane i ljute sastojke. Pokušajte, jer praktički ne možete pogriješiti.

 

Gazpacho od lubenice

lubenica-gazpacho

  • 1/2 manje lubenice1/2 krastavca

    1 ljubičasti luk

    2 žute paprike

    2 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog

    400-500 ml povrtnog temeljca

    100 ml bijelog vina

    čili u prahu

Operite lubenicu, očistite je, narežite na kockice veličine 1,5 centimetra .
Paprike operite, uklonite sjemenke i rebra, četvrtinu narežite na tanke trakice, ostalo na kockice veličine 1,5 centimetra. Ogulite krastavac, narežite ga na kockice. Ogulite luk i narežite ga na sitne kockice. Sve sastojke pomiješajte i dodajte povrtni temeljac. Dodajte bijelo vino, posolite i popaprite koliko treba, dodajte čili u prahu i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat. Poslužite gazpacho hladan, s trakicama paprike i svježim bosiljkom.

Pizza od lubenice

lubenica-pizza

  • 1/2 manje lubenice narezane na trokute1 krastavac

    svježa menta

    jestivo cvijeće

    ekstradjevičansko maslinovo ulje

    sir po želji

Na trokute lubenice stavite vrlo tanke ploške krastavca, dodajte mentu, cvijeće i polijte s malo maslinova ulja. Ako želite možete lubenicu malo posoliti ili dodati sir, odlično će se složiti

Salata od lubenice i daikona s kaduljom

lubenica-daikon

  • 1/2 manje lubenice, očišćene, narezane na trokute1 daikon, oguljen i narezan na tanke ploške

    1 žličica svježeg limunova soka

    sol

    1 prstohvat dimljene slatke paprike

    par listova svježe kadulje

    malo svježeg timijana, usitnite listiće

    svježe mljeveni crni papar

    2 žlice ulja od koštica grožđa

U zdjelici pomiješajte limunov sok, timijan, sol, papar, papriku i ulje od koštica grožđa. Na tanjure stavite lubenicu, na lubenicu složite ploške daikona, dodajte dresing i ukrasite kaduljom.

Granita od lubenice i ruže

lubenica-granita

  • 400 g očišćene lubenice100 g šećera

    1 limun, sok

    1 žličica ružine vodice

U mali lonac stavite 100 ml vode, dodajte šećer i zakuhajte. Neka kuha oko 1 minute. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Sitno nasjeckajte lubenicu, smiksajte je u blenderu. Pomiješajte sirup, limunov sok i ružinu vodicu. Dodajte pire od lubenice. Stavite u plitki metalni kontejner. Ostavite u zamrzivaču najmanje 4 sata. Prva tri sasta promiješajte svakih pola sata. Poslužite u ohlađenim zdjelicama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.