Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj vikend u lošinjskoj Alhambri gostuje Hugel, jedna od najvažnijih alzaških vinarija

hugel-g

Vinariju Hugel utemeljio je 1639. godine u Riquewihru u Alsaceu Švicarac Hans Ulrich Hugel, koji je zbog zloglasnog Tridesetgodišnjeg rata morao napustiti svoju zemlju. I danas, 380 godina kasnije, ova je glasovita vinarija u obiteljskom vlasništvu. Hugel, koji posjeduje tridesetak hektara vinograda na najboljim alzaškim položajima te otkupljuje grožđe s još stotinjak hektara, danas izvozi oko 80 posto svoje proizvodnje.

U Hrvatsku su Hugelova vina došla prije otprilike godinu i pol, zahvaljujući tvrtki Pago Croatia, koja se sve više specijalizira za uvoz specifičnih vina visokog ranga. U petak i subotu u lošinjskom five star hotelu Alhambra Hugelova će vina predstaviti ambasador branda Jean Frederic Hugel, član najmlađe generacije ove aristokratske vinske obitelji.

hugel

Na gala večeri chefa Melkiora Bašića u Alhambrinom restoranu Alfred Keller, uz Hugelove linije koja su dosad prisutne u Hrvatskoj, kao što su Gentil i Classic serije Classic, otvarat će se i neka od najvažnijih i prilično raritetnih Hugelovih vina, poput rizlinga Schoelhammer iz 2009. godine.

Schoelhammer je poseban položaj u čuvenom alzaškom vinogradu Schoenbourg, s kojeg obitelj Hugel dobiva tek 2500 do 3000 boca vina. Schoelhmmer je prvi put samostalno buteljiran 2007. godine, dok je 2009. aktualna berba. Sva tri dosadašnja Schoelhammera dobila su izvrsne ocjene. Cijene tog vina na Wine Searcher kreću se oko 100 eura za bocu, što samo pokazuje kako Alsace i danas pruža izvrsnu vrijednost za novac. Scholehammer će se u Alhambri točiti uz romb s pireom od tikvica.

hugel-vino

Drugo vino, koje podiže adrenalin svakom ljubitelju Alsacea, svakako je traminac iz linije Selection de Grain Nobles S iz 2008. godine. Radi se, dakle, o izboru bobica, jednoj od najviših Hugelovih kategorija, bogatom, uljastom, ultraromatičnom desertnom vinu, uz koje su u Alfre d Kelleru ispravno odlučili servirati naranče, ruže i liči: traminac prirodno miriše po ružičnjaku i ličiju. Hugelove popodnevne radionice i gala večere potvrđuju da se lošinjska Alhambra definitivno pretvorila u jedno od rijetkih sjedišta vrhunskih svjetskih vina u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.