Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

3 laka recepta s mladim bobom i svježim koprom, jednom od najboljih ljetnih kombinacija

bob-kopar-g

Sezona mladog boba je kratka i to ovu nježnu, slatku mahunarku čini još posebnijom. Iako ne traži puno kuhanja, bob je lako propustiti, jer traži malo više strpljenja u pripremi. Prvo ga treba izvaditi iz mahune, a onda svako zrno očistiti od kožice koja, osim kod jako mladog boba, može biti žilava, gorkasta i davati miris koji baš ne voli svatko. Guljenje zrna nije obvezno, posebno ako je bob jako mlad, no čak i ako recepti zahtijevaju malo više rada, za bob se to uvijek isplati. Svježi kopar je prirodni par bobu (kao i grašku, mladim krumpirima i većini mladog povrća koje stiže s početkom ljeta). Odabrali smo tri recepta temeljena na čarobnom spoju boba i kopra. Recepti su krajnje jednostavni, jer kombinacija boba i kopra je bogomdana i ne treba je komplicirati, a i ljeti sve mora biti lako.

Baghali Polo – perzijska riža s bobom

baghali-polo

Bogata iranska gastronomska kultura uvelike se temelji na riži, koja je tamo vjerojatno došla iz Indije za vrijeme cara Darija. Kroz stoljeća,  razvili su desetke jela od riže aromatiziran šafranom, s mahunarkama, orasima, suhim voćem, svježim začinskim biljem i bogatim začinskim mješavinama. Ovo jelo od basmati riže, mladog boba i svježeg kopra sa šafranom, klasični je primjer profinjene jednostavnosti perzijske kuhinje. Riža se u perzijskoj kuhinji priprema na četiri načina. Kateh je slana riža kuhana na pari, začinjena solju, uljem ili maslacem i ponekad šafranom. Dami je riža koja se sporo kuha na pari, miješana sa sirovim sastojcima poput žitarica ili mahunarki. Chelo je parbojlirana riža sa začinskim biljem koja se polako kuha na pari dok se ne dobije hrskavi tahdig, a polo je varijanta cheloa u kojoj se aromatični sastojci miješaju u rižu i izbjegava se hrskavost. Namakanje prije kuhanja riži da je prozračnu, pahuljastu teksturu.

Sastojci

2 šalice basmatija
2 šalice mladog boba
2 šalice svježeg kopra, sjeckanog
1/3 žličice kurkume (po želji)
prstohvat cimeta (po želji)
ulje od koštica grožđa (ili maslinovo)
1/2 žličice šafrana samljevenog u mužaru i rastopljenog u 2 žlice vruće vode
sol

Basmati ispirite u hladnoj vodi dok voda ne postane skoro bistra. Zatim rižu stavite u 4 šalice hladne vode, posolite i pustite da se namače 1-2 sata. Nakon toga je procijedite.

U zdjelici pomiješajte kopar, mladi bob i začine, malo posolite. Ostavite sa strane

U loncu zakuhajte 4 šalice slane vode. Pažljivo dodajte ocijeđenu rižu. Pustite da otklopljena kuha 10 minuta. Riža je gotova kad su zrna čvrsta u sredini i meka izvana. Procijedite rižu i isperite pod hladnom vodom.

Operite lonac i vratite ga na vatru. Dodajte ulja dovoljno da prekrije dno lonca.
U lonac stavite sloj riže, pa sloj kopra s bobom, pa rižu i tako dok ne potrošite sastojke. Dobit ćete nešto slično piramidi u loncu. Probušite tri rupe u riži dnom žlice da para može prolaziti kroz nju.

Poklopite i kuhajte 10-15 minuta na srednjoj vatri, dok ne vidite da ispod poklopca izlazi para. U rižu dodajte 2 žlice ulja, 1/4 šalice vode i tekući šafran. Šafran možete dodati i neposredno prije serviranja. Kad dodate tekućinu, smanjite vatru na najmanje i kuhajte još 50-tak minuta. Prije posluživanja dodajte još malo sjeckanog svježeg kopra

Mladi bob sa solju od kopra

bob-sol-kopar

Ako želite baš najlakši pristup pripremi mladog boba, ovaj proljetni snack će vam ući među favorite. Poanta je u spaljivanju mahune kako bi se dobio lagano dimljeni okus, a zrnima omogućilo da omekšaju u mahuni. Idealno kao pratnja za čašu vina u potpuno opuštenoj ranoj ljetnoj večeri.

Sastojci

900g boba u mahuni
3 žlice maslinova ulja
5 grančica svježeg ružmarina
1 žlica krupne morske soli
1,5 žličica kopra, može i sušenog
1/2 žličice češnjaka u prahu (po želji)
1/2 žličice luka u prahu (po želji)

Uključite broiler u pećnici. Operite bob i osušite ga krpom. Na dno pleha stavite papir za pečenje. Mahune stavite u veliku zdjelu, dodajte maslinovo ulje.

Na pleh rasporedite grančice ružmarina i na njih mahune boba u jednom sloju. Stavite pod grijač da se spale. Držite ih oko 8 minuta moraju potamniti. Maknite iz pećnice i ostavite sa strane. Bob će se još 5 minuta kuhati u mahuni.

U mlin za začine ili multipraktik stavite krupnu sol, kopar i prahove od češnjaka i luka ako želite. Sameljite. S dijelom začinjene soli pospite pečeni bob, a ostatak poslužite kraj mahuna, da u njega možete umakati zrna koja ćete vaditi iz mahuna.

Pire od boba s koprom i limunom

bob-pire

Ovaj recept temelji se na glatkoj, kremastoj, skoro svilenoj teksturi kuhanog mladog boba. Profinjen, mirisan i lagan, ovaj pire se poslužuje s vrućim pita kruhom.

Sastojci

1/4 šalice ekstradjevičanskog maslinova ulja, plus 2 žlice
2 luka srednje veličine, sitno nasjeckana
450 g očišćenog mladog boba
1 krumpir srednje veličine, oguljen i narezan na kockice
2,5 šalica vode
12 žličica šećera
1/4 šalice plus 2 žlice svježeg limunova soka
sol
1/4 šalice svježeg kopra, nasjeckanog
topli pita kruh

U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinova ulja. Dodajte luk, smanjite vatru na srednju jačinu i pržite luk oko 5 minuta stalno miješajući. Dodajte bob, krumpir, vodu, šećer, 2 žlice limunova soka i sol, pustite za zakuha. Napola poklopite i kuhajte na srednjoj vatri dok bob i krumpir ne omekšaju, a tekućina se skoro potpuno ne reducira. Trebat će najviše sat vremena.

Povrće prebacite u blender i sameljite u pire. Posolite, dodajte 2 žlice kopra i sve pomiješajte. Pire stavite u zdjelu za posluživanje i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U zdjelici pomiješajte preostalo maslinovo ulje, limunov sok i kopar. Posolite i prelijte pire od boba dresingom. Poslužite sa zagrijanim pita kruhom. Pire se može čuvati u hladnjaku do 3 dana, prije posluživanja ga ostavite vani da dostigne sobnu temperaturu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.