Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Eric Ripert, koji je Bourdaina pronašao mrtvog, oprostio se od najboljeg prijatelja: ‘Molim se da je konačno u miru’

ripert-bourdain
Anthony Bourdain i Eric Ripert

Francuska policija objavila je nove detalje o tragičnoj smrti Anthonyja Bourdaina, koji je u petak u Strasbourgu u 61. godini počinio samoubojstvo. Bourdainovo je beživotno tijelo u hotelskoj sobi pronašao njegov najbolji prijatelj Eric Ripert, slavni francuski kuhar, chef i suvlasnik legendarnog njujorškog Le Bernardina. Eric Ripert i Bourdain boravili su u Strasbourgu zbog snimanja nove epizode Bourdainove serije Parts Unknown u kojoj je povremeno gostovao.

“Anthony je bio moj najbolji prijatelj. Izuzetan čovjek, toliko inspirativan i velikodušan. Veliki pripovjedač koji se povezao s tolikim ljudima. Iz dubine srca molim se da je sada u miru. Šaljem ljubav i molitve njegovoj obitelj, prijateljima i svima koje je volio, napisao je Ripert na Twitteru.

Ripert i Bourdain bili su najbolji prijatelj više od dvadeset godina. Ripert je postao zvijezda 90-tih u Le Bernardinu, kada je s 29 godina dobio četiri zvjezdice u The New York Timesu, a kasnije i tri Michelinove zvjezdice. Bourdain je u to vrijeme još radio kao kuhar u raznim njujorškim restoranima. Njegova slava počela je 2000. godine kad je objavio prvu knjigu Kitchen Confidential. Iako se ni u toj knjizi ni kasnije nije libio razvaliti vrlo ugledne, pa i neke glasovite restorane, Bourdain je o Le Bernardinu i Ericu Ripertu uvijek govorio s velikim poštovanjem.


“Pola industrije govorilo je ovo je skandalozno, taj tip je sramota. Druga polovica mislila je da je genije, “ ispričao je Ripert prije šest godina za Hamptons Magazine, nazvao sam ga i rekao “Pročitao sam tvoju knjigu i htio bih te upoznati. Hoćeš doći na ručak? Tad sam prvi put sreo Anthonyja i otada smo prijatelji.” Njihovo prijateljstvo dodatno se produbilo prije dvije godine, kad je Ripert u autobiografiji “32 Yolks” prvi put otkrio detalje o svom traumatičnom odrastanju i teškom početku karijere, koja je krenula tek nakon što je došao u New York.

Bourdain je nakon izlaska te knjige, koja je iznenadila cijelu industriju, izjavio da je znao da je Ripertovo djetinjstvo bilo teško, ali da je tek čitajući knjigu shvatio koliko je bilo mračno.“Eric Ripert je Oliver Twist. Kad bi Oliver Twist bio seksi Francuz sa savršenom kosom,” rekao je Bourdain. Riperta i Bourdaina spajalo je uvjerenje da hrana može mijenjati živote, i mijenjati svijet. Ripert je često surađivao s Bourdainom i uz Ferrana Adriu i Masu Takayamu, bio je jedan od vrlo rijetkih slavnih chefova koje je Bourdain, inače jako kritičan prema mistifikaciji restoranske industrije, izrazito cijenio i isticao kao uzore u gastronomiji i u životu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.