Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Anthony Bourdain, čovjek koji nas je kroz hranu pokušavao usmjeriti prema boljem svijetu

bourdain-pivo

U 61 godini u Strasbourgu umro je Anthony Bourdain. Pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi, a policija sumnja na samoubojstvo.
Anthony Bourdain bio je najvażniji medijski promotor autentičnih gastronomskih vrijednosti.
Ovaj David Bowie svijeta hrane u posljednjih je petnaestak godina neumorno i strastveno pronosio poruku o autentičnim svjetskim kuhinjama i o poštenom odnosu prema hrani i kulinarstvu.
Posljednjih su godina njegove emisije o hrani bile prożete snażnim političkim i društvenim porukama,
Bourdain je postao slavan knjigom Kitchen Confidential , u kojoj je prikazao kako zapravo izgleda stvarni żivot u restoranskim kuhinjama.
Poslije ovog milijunskog bestsellera, koji je izašao i u Hrvatskoj, Bourdain je snimio niz atraktivnih i masovno popularnih tv serija, od kojih je posljednja The Parts Unknown istodobno i jedna od najuspješnijih.
Anthony Bourdain jednu je svoju emisiju snimio i u Hrvatskoj, gdje mu je glavni gost bio Batelinin chef David Skoko, dok ga je kroz Hrvatsku vodio Mate Janković.
“Anthony Bourdain kroz svoje me emisije impresionirao puno ranije nego što sam ga upoznao,”rekao nam je u oetak Skoko, “Najviše zbog svog kritičkig uma. Osobno, Bourdain je zračio samopouzdanjem i životnim iskustvom, vidjeli ste da je to čivjek iza kojega su godine i godine vrhunskih gastronomskih iskustava, putovanja, pa i slave. A ipak ga je još uvijek moglo oduševiti nešto autentično i novo, koliko god bilo jednostavno ili skromno. U Batelini smo mu pripremili jelo od ribljih iznutrica. Bio je u nekom zabačenom kutku svijeta, Hrvatska mu je bila dvjesto i neka epizoda. I taj iskreni entuzijazam s kojim je reagirao na nešto nikad ranije nije okusio, za mene je bio nevjerojatno inspirativan.” Bourdain je bio neizmjerno važan za promociju boljih vrijednosti u gastronomiji “Bourdain je ignorirao postavke moderne gastronomije koja je fokusirana na trendove, hedonizam i prezentaciju. Uvijek je tražio društveno politički kontekst hrane u krajevima u koje je dolazio i afirmirao ljude i njihove vrijednosti,” kaže Skoko. Kroz njegove emisije shvatili smo važnost jednostavne hrane koja živi s ljudima, ulične hrane, tradicija. Taj se utjecaj ne može precijeniti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.