Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto smo voljeli Bourdaina

bourdain2

Anthony Bourdain nije bio fejker. Kad je trebalo jesti najnevjerojatnije antipatične stvari po najgorim krčmama u najneobičnijim dijelovima svijeta, Bourdain bi ih spremno pojeo i još ih društveno, ili etnografski ili kulinarski kontekstualizirao. 

Kad se za potrebe emisije trebalo opijati pivom, whiskyjem i vinom istodobno do četiri ujutro, slušajući ljude koje je sretao i dajući im glas u svojim emisijama, Bourdain je zaista pio. Kad je trebalo javno govoriti o opasnim stranama najbolje hrane, Bourdain je hladno, uz pun tanjur jako masnih burgundskih sireva, pričao o tome kako bi vjerojatno već davno umro da ne uzima hrpu tableta za kontrolu kolesterola.

Kad je globalnom street foodu trebalo stvoriti gastronomski dignitet, Bourdain je to učinio gotovo sam ( bez njegova utjecaja azijski štandovi s hranom vjerojatno ne bi ušli u Michelin), ali nikad nije neoprezno miješao žanrove , ni ugrožavo vrijednosti visoke kuhinje. Dapače, njegovi stvarni heroji bili su Ferran Adria i Eric Ripert (vlasnik i chef Le Bernardina, i jedan id Bourdainovih najbliżih prijatelja), dok je Masu, koja ima tri zvjezdice kao i Le Bernardin, smatrao najboljim restoranom na svijetu.

Bourdain, dakle, nije bio fejker, nego briljantno kompetentan poznavatelj svijeta hrane i dobronamjerni, strastveni društveno-gastronomski aktivist, koji je među prvima razumio da se kuhanjem i govorenjem o hrani može mijenjati svijet.

Bourdain definitivno nije bio fejker, nego autentična globalna superzvijezda. Ali, to nije bio glavni razlog, zbog kojeg smo ga voljeli.  Glavni razlog zbog kojeg smo voljeli Anthonya Bourdaina, bio je njegov nevjerojatan talent da uspješno poveže krajnje eklektične sadržaje i da ih koherentno transformira u dobre knjige i najbolju televiziju. Bez tog ogromnog talenta i besprijekorne radne etike dostojne najboljih sportaša, Anthony Bourdain bio bi tek jedan od brojnih ljudi jakog temperamenta, koji ima strahovitu potrebu da prenese određene poruke, ali baš nije siguran kako, a ni zašto. S takvim talentom i neprekidnim radom Anthony Bourdain postao je jedan od najznačajnijih protagonista svijeta hrane, i jedna od najuvjerljivijih televizijskih zvijezda 21. stoljeća.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.