Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROMIJENIO SI SVE, HVALA TI Chefovi se opraštaju od Anthonyja Bourdaina

bourdain-parts-unknown

Vijest o samoubojstvu Anthonyja Bourdaina šokirala je chefove, celebrityje i milijune njegovih obožavatelja. Zadnjih nekoliko sati Twitter i Instagram zatrpani su emotivnim porukama. Mnoge od njih pokazuju koliki je Bourdain utjecaj imao na cijelu generaciju kuhara i koliko je promijenio pristup hrani. “Doveo je svijet u naše domove i inspirirao tolike ljude da istražuju druge kulture i gradove kroz hranu,” napisao je Gordon Ramsay. Slavni izraelski chef Yotam Ottolenghi pod fotografijom na kojoj mu pokazuje Jerulazem, Bourdaina je nazvao briljantnim pripovjedačem koji je promijenio način na koji se piše o hrani.  “Moja želja da kuham s tobom, umire s tobom, ” napisao je u svom oproštaju Gaggan Annand, “uvijek si me inspirirao, ti i tvoja ludost. Njegov video o elBulliju koji sam gledao 2007. promijenio mi je život. Nikad dotad nisam čuo za elBulli…hvala ti što mi neizravno promijenio život.”

“Malo je ljudi skrenulo toliku pažnju na našu industriju kao Anthony Bourdain. Kroz svoje knjige, priče, TV serije i riječi, širio je znanje publike o hrani, otkrivajući daleke zakutke svijeta u koje mnogi inače nikad ne bi putovali. Njegov se utjecaj ne može sažeti riječima. Jako smo tužni i jako će nam nedostajati,” objavio je chef Eleven Madisona Daniel Humm. 

Bourdain je, snimajući Parts Unknown u Hrvatskoj, ostavio trag i na domaćoj kuharskoj sceni. Chef Dario Bionda sjetio se svog prvog susreta s Bourdainom: “Kad sam prije 7-8 godina čuo da nam u restoran dolazi Anthony Bourdain, iskreno nisam imao pojma o kome se radi, mislio sam da je neka rock’n’roll zvijezda. Tek danas sam svjestan da je lik stvarno bio rokenrol zvijezda, i kuhar, i putnik, i bekrija… legendo, ikono, hvala na svemu .. R.I.P. Chef!

Sve što je Bourdain radio, od njegove prve knjige Kitchen Confidential do zadnjih snimljenih epizoda serijala Parts Unknown iz temelja je mijenjalo odnos prema gastronomiji i njezin smjer razvoja. Bourdain je bio istraživač, kritičar, promotor, društvei i politički aktivist, žestoki kritičar gluposti, hegemonije i Donalda Trumpa, rođeni novinar i izuzetno zanimljiv gastronomski autor čiji karakter, ulogu i utjecaj neće moći nadomjestiti nitko.

Another incredible loss to suicide. Heart broken, sad, in disbelief. https://t.co/clsrqXn6E5

Few people have brought our industry into the spotlight like Anthony Bourdain. Through his books, storytelling, tv shows and words, he expanded the public’s knowledge about food, also shining the light on far corners of the world many would have never considered traveling to. His impact can’t be summed up in words. This is extremely sad and you’ll be deeply missed! #rip

A post shared by Daniel Humm (@danielhumm) on

Rest in peace

A post shared by Skoko David (@ribarevsin) on

We’ve lost a good friend. – Juan Mari and Elena #RipTony

A post shared by Restaurante Arzak (@arzakrestaurant) on

https://www.instagram.com/p/Bjw7YF0l1DMpe7GX3kTnO0pvHXAV1tAb92_xy80/?taken-by=akimodakimo22

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.