Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mladi Zagrepčani na Trešnjevci proizvode craft gin Luftbremzer. Zaista je odličan

luftbremzer-tim
Filip Presečki sa suosnivačima Luftbremzera

U vrlo starom, germaniziranom zagrebačkom slengu, riječ luftbremzer označavala je zgubidana, neodgovornog mladog čovjeka koji se uglavnom brine za vlastite užitke: na otmjenom francuskom luftbrenzer bio bi bonvivan.

Filip Presečki, geolog u ranim tridesetim godinama koji stoji iza projekta Luftbremzer, u ponedjeljak popodne na terasi Dubravkina puta objašnjavao nam je kako su tom riječi željeli opisati hedonista koji iskreno uživa u jako finim stvarima. Poslije tri gutljaja čistog gina, i jedne čaše martinija, pa jednog klasičnog gin tonica napravljenog s Aqua Monaco, sigurni smo da se u Luftbremzeru zaista može uživati.

Projekt Luftbremzer prvi se put pojavio u medijima pretkraj lanjske godine, kada su gospodin Presečki i njegovi partneri pokrenuli crowdfunding kampanju, kako bi počeli proizvoditi prvi zagrebački craft gin.

Crowdfundingom su planirali prikupiti tridesetak tisuća eura, a u prvih su nekoliko dana skupili tri tisuće. Gin se počeo proizvoditi ovog proljeća, a danas smo ga prvi put probali. Luftbremzer se proizvodi u maloj destileriji na Trešnjevci, od pšeničnog alkohola i devet biljnih sastojaka. Riječ je o borovici, korijanderu, korijenu anđelike, korijenu irisa, lovorovom listu, kori gorke naranče, limunovoj kori, ruti, cvijetu i plodu bazge te cvijetu i plodu kamilice.

Svi sastojci dolaze iz Hrvatske, uključujući i borovicu koja se nabavlja u Lici i na Kordunu. Ovdje valja podsjetiti da pojedini veliki svjetski proizvođači gina popu Monkeya 47, također koriste ličku borovicu. Još je zanimljivije da anđelika dolazi s Velebita, gdje se bere na nadmorskim visinama većim od tisuću metara.

Luftbremzer, prvi zagrebački i trešnjevački gin, prvo smo probali sam. Izrazito jako miriše po borovici i narančinoj kori, dok se u aftertasteu osjeti nijansa lovora. Najvažnije je što je posve mekan, zaokružen i elegantan. Usprkos 44 posto alkohola, Luftbremzer ne peče. Zatim smo kušali Martini Dry s posve suhim Mulassano vermutom, koji je očistio jezik efikasnošću laserske kirurgije, da bi se gin tonic pretvorio u fino, svježe, dugo piće za vruće gradsko poslijepodne.

Luftbremzer, autentični craft od ideje do destilacije, zasad se puni u vrlo malim količinama od oko tisuću boca mjesečno. S obzirom na kvalitetu koja Luftbremzer svrstava u viši rang premium ginova, pretpostavljamo da će se te količine vrlo brzo pokazati posve nedostatnima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.