Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KUHAJ, NE SNIMAJ! Zatvara se Maze, još jedan kultni restoran Gordona Ramseya

Eater je ovih dana objavio kako se zatvara Maze u londonskom Mayfairu, nakon što je Gordon Ramsey Restaurant Group, koja samo u Londonu ima vlasničke udjele u 14 restorana, u zadnjem tromjesečju lanjske godine prijavila gubitak od 3,2 milijuna funti. Maze je sredinom dvijetisućitih bio jedno od najpopularnijih skupih londonskih mjesta za izlaske, gdje se na rezervaciju čekalo prosječno tri tjedna.

Mazeova kombinacija grilla i sushija bila je podjednako privlačna i gostima i kritičarima, pa je restoran dobio Michelinovu zvjezdicu. Maze je lansirao više danas iznimno važnih britanskih chefova, poput Jasona AthertonaNo, zadnjih su godina stvari krenule krivo, pa je Maze ostao bez zvjezdice, a sada eto i bez publike.

Maze je drugi važan londonski restoran koji Ramsey mora zatvoriti. Naime, u prvom dijelu ovog desetljeća zatvorio se i njegov haute cuisine u legendarnom londonskom hotelu Claridge’s, gdje smo 2007. pojeli jednu od najboljih večera u żivotu Ramsey u Claridge’su tada je imao dvije zvjezdice. No, prije šest ili sedam godina počeo je gubiti zvjezdice, pa su uslijedile grozne recenzije, pa je hotel odbio produžiti zakup slavnom kuharu.

Gordon Ramsey najpopularniji je britanski TV chef uz Jaimea Olivera. Televizija i kuharice chefovima donose ogroman novac na globalnom trżištu, no kako pokazuju i Ramseyev, a osobito Oliverov primjer (Oliverove restoranske tvrtke dužne su preko 70 milijuna funti), prekomjerni medijski angažman može djelovati pogubno na kuharski biznis, pa bi se moglo zaključit: kuhaj, a ne snimaj (barem ne pretjerano).

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.