Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT MLADIH CHEFOVA Tino Sinožić (23) kuha elegantno i s puno poštovanja prema ribama i rakovima

sinozic-g

Kult Plave Kamenice od danas uvodi novu, sasvim povremenu rubriku Kult mladih chefova. U njoj ćemo predstavljati kuhare u dvadesetim godinama, koji još nisu postigli nacionalnu afirmaciju, ali čiji talent upućuje da bi mogli postati ozbiljni, uspješni i odgovorni chefovi. Prvi protagonist Kulta mladih chefova jest Opatijac Tino Sinožić, glavni kuhar design hotela Navis.

Tina Sinožića prvi smo put upoznali prije manje od dva mjeseca. U društvu jednog velikog, renomiranog chefa posjetili smo opatijski Navis, gdje nam je mladi gospodin Sinožić prezentirao niz elegantnih jela, od kojih nam je u sjećanju ostala njegova verzija baskijskog avangardnog klasika, kombinacije foie gras i dimljene sabljarke.

Prije nekoliko dana Tino Sinožić skuhao nam je nekoliko manje prepoznatljivih, ali izuzetno ukusnih jela s vrlo finim detaljima: file od grdobine našao se u sendviču slatkih škampa i gorkih divljih šparoga, dok je file kovača, s perfektno hrskavom kožom serviran uz pire od pastrnaka obogaćen tonkom. No, najreprezentativniji iskaz Sinožićeve mekane ruke bili su škamnpi na žaru. Oko pola tri u Navis je ušao žilavi gospodin s kutijom velikih, živih škampa izvađenih iz vrša prije sat ili dva.

Tino Sinožić škampe je stavio na gradele i nije intervenirao u okus najfinijih jadranskih rakova baš ničim osim sasvim malim detaljem, koji je Navisove škampe na žaru učinio različitim od škampa na žaru u većini drugih ribljih restorana koji drže do sebe. Mladi je kuhar ulje kojim su škampi bili okruženi aromatizirao limunovom korom: cijela je blagovaonica, baš poslije pljuska pod Učkom, zamirisla slatko citrusnim aromama onog genijalnog neponovljivog soka od pečenih živih škampa, pomiješanog s nijansama limuna. Na takvim se detaljima vidi prirodni talent.

Tino Sinožič počeo je raditi s obitelji Kapetanović, vlasnicima Navisa i Vile Kapetanović, još kao klinac, u prvom razredu srednje škole. Vrijedno je učio, radio i napredovao do mjesta glavnog chefa najluksuznijeg opatijskog hotela većeg od deset soba. Sinožić, naravno, mora još puno učiti. Poslije sezone trebao bi otputovati u Baskiju. Razmišlja se i o njegovu eventualnom stažiranju na nekim udaljenijim i gastronomski modernijim destinacijama. No, taj mladi Opatijac već sada pokazuje potencijal punokrvnog, strastvenog chefa laganog dodira, koji očigledno poštuje ribu, rakove i mlado povrće.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.