Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto naši ugostitelji i dalje baš ne vole kreditne kartice?

kartice

I dok se u Sjedinjenim Državama već godinama eksperimentira s ukidanjem primanja gotovine u restoranima, u Hrvatskoj je stanje drastično drukčije. Premda više od 90 posto restorana drži neke kreditne kartice, neki od najpoznatijih i najboljih, poput Bateline, primaju isključivo gotovinu. Zagrebački Burgeraj također prima jedino cash, kao i niz drugih dobrih, manjih lokala.

U onoj većini koja normalno drži kartice vlada, pak, snažna sklonost prema MasterCardu, Visi i Maestru. Nedavno nas je u jednom uglednom zagrebačkom restoranu konobar obavijestio da nakon puno godina trenutno ne primaju American Express. Ovo trenutno, koliko smo kasnije uspjeli doznati, trebalo bi postati stalno. U slovenskom luksuznom izletištu Posestvo Pule također ne primaju Amex, što je neobično, jer je riječ o hotelu gdje soba košta 300 eura na noć. Ni novootvoreni Haustor Haus u Masarykovoj ne prima Amex ni Diners, kao ni mnogo drugih lokala u Hrvatskoj i Sloveniji.

S jednim od veterana zagrebačke restoranske industrije razgovarali smo o problemu primanja kreditnih kartica. “Mislim da se American Express i Diners u Hrvatskoj nisu prilagodili tržišnoj konkurenciji,” započeo je naš sugovornik,” Meni Amex naplaćuje 4 posto provizije po računu, dok se s Visom ili Masterom možete dogovoriti i za dva posto. Oni su puno fleksibilniji. Drugo, novac koji gost potroši Masterom ili Visom stiže u restoran za sedam dana, dok American isplaćuje novac za trideset dana. Kako je svim ugostiteljima u životnom interesu da raspolažu sa što više gotovine jer radimo sa živom robom koju često plaćamo cashom, potpuno je jasno da svi preferiramo Master ili Visu u odnosu na Amex ili Diners,” konstatirao je sugovornik Kulta Plave Kamenice.

Ugostiteljska logika sasvim nam je jasna. Međutim, logika gosta potpuno je drukčija. Koristimo li Master ili Visu ili Maestro, novac nam se odmah skida s računa. Koristimo li Amex ili Diners, imamo i po mjesec dana vremena od plaćanja računa u restoranu, do plaćanja računa kartičarskoj kući. Utoliko prave kreditne kartice, s kojih se novac ne skida odmah, potrošaču daju neusporedivo veću slobodu. Pa gost, osobito kada želi malo više potrošiti, radije bira restoran koji drži klasične kreditne kartice od restorana čiji će mu se trošak odmah skinuti s računa.

Stoga smo prilično uvjereni da bi svi restorani  u srednjem i višem rangu cijena ipak trebali držati sve kreditne kartice. Kartičari bi, s druge strane., trebali izaći u susret  restoraterima i poboljšati uvjete naplate.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.