Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROPAO JE POKUŠAJ LANCA BURGER BAROVA SHAKE SHACK DA IZBACI GOTOVINU

shake-shack

Prošle godine jedan od restorana iz burger franšize Shake Shack čuvenog Dannya Mayera eskperimentalno je započeo raditi bez gotovine. Lokal u njujorškom East Villageu primao je samo kartice, a gosti su morali naručivati preko mobitela ili iPada. Shake Shack je prelazak na poslovanje bez gotovine opravdao stavljanjem naglaska na digitalno ugostiteljstvo. Gosti su, međutim, mislili drukčije.

Gosti su reagirali prilično bijesno na odluku da restoran ne prima gotovinu, jer su je smatrali diskriminatorskom, nepraktičnom i neprijateljskom. Eater je, uostalom, još lani zapisao kako je sasvim nevjerojatno da čovjek koji je napisao knjigu o gostoljubivosti sada ukida najednostavniji i najdemokratskiji oblik plaćanja, i tako dovodi u nezgodan položaj bezbroj potencijalnih potrošača koji zbog raznih razloga ne mogu imati kreditne kartice, ili im kartice u jednom trenutku ne rade. ”Danny Mayer tom je odlukom zapravo proširio negativnu društvenu stratifikaciju,” zaključio je Eater.

Eksperiment s odbijanjem gotovog novca trajao je tek pola godine: Shake Shack je ovih dana službeno objavio da u restoranu u East Villageu uvodi normalne blagajne s blagajnicima, i da počinje primati gotovinu. Shake Shack nije prvi američki  restoranski lanac koji je pokušao ne primati gotov novac ali je svakako najpoznatiji, pa se smatra da će ovaj debakl negativno utjecati na cijeli trend odbijanja gotovine u restoranima..

Shake Shack je utemeljen 2004. godine u New Yorku, a danas ima 162 restorana. Uskoro otvara prvi restoran u Hong Kongu. Danny Mayer spada među najvažnije osobe u američkoj ugostiteljskoj industriji. Mayer je bio osnivač i vlasnik ili suvlasnik čitavog niza kultnih njujorških  restorana uključujući i Madison Park Eleven, koji je lani u San Pellegrinovu famoznom izboru World Top 50 proglašen najboljim restoranom na svijetu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.