Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto obožavamo Jermannovu Vintage Tuninu, vino koje je Decanter uvrstio među Vinske legende

vintage-tunina

U svibanjskom broju londonskog Decantera posvećenom Italiji, zadnja stranica s egidom Wine Legends bavi se Vintage Tuninom iz 1997. godine. Riječ je o jednoj od najboljih berbi jednog od najčuvenijih vina iz talijanskog Collia. Vintage Tuninu iz 1997. godine talijanski stručni magazin Gambero Rosso, bio je proglasio najboljim talijanskim bijelim vinom svog vremena, dok je taj neobičan cuvee jedan talijanski vinski kritičar uspoređivao s Pietrom Menneom (Pietro Mennea bio je talijanski sprinterski šampion, jedini Europljanin koji je u 90-tima katkad mogao trčati brže od Amerikanaca, crnih Britanaca i Afrikanaca).

Nažalost, nikad nismo probali Tuninu iz berbe 1997. ali smo unatrag desetak godina, što u Hrvatskoj što u inozemstvu, uglavnom u Veneciji, popili nekoliko desetaka buteljki tog zaista impresivnog vina. Evo po čemu je Jermannov cuvee chardonnaya, sauvignona, rebule i malvazije, uz dodatak nešto slatkog vina, zaista jedinstven. Riječ je o jednom od najkremastijih i najraskošnijih bijelih vina uopoće, koje je međutim toliko svježe i mineralno, da se pretjerana kremastost ne pretvara u opterećenje za nepce. Nadalje, ono je čvrsto strukturirano, gotovo poput grand cru chablisa, dok mu kasna berba (sve četiri sorte beru se otprilike dva tjedna poslije normalnih termina za berbu), daje slasnost i bogatstvo velikih rizlinga. 

silvio-jermann

Silvio Jermann

Vintage Tunina spada među ona posve jedinstvena vina iz sjeverne Italije, poput Mianijevih, koja se iz godine u godinu ubrajaju među najimpresivnija bijela vina na svijetu, i koja se naprosto ne mnogu uspoređivati s vinima većine drugih lokalnih proizvođača, čak i onih besprijekornih. Prva Vintage Tunina proizvedena je 1975. godine a ime je, legenda kaže, dobila po jednoj od Casanovinih ljubavnica, Slovenki Antoniji, čiji je nadimak bio Tonina ili Tunina. 

Silvio Jermann spada među one vinare, koji su Collio svrstali u svjetski vrijedne apelacije. Njegova se obitelj doselila u Collio 1881. godine iz Austrije, koju su napustili iz političkih razloga. Silvio Jermann preuzeo je obiteljski biznis krajem šezdesetih godina, postao je velika svjetska zvijezda, a danas se katkad ponaša kao obični, mali, nepoznati simpatični vinar iz talijanskih Brda.

Prošlog smo kolovoza na Seminaru rebule u Brdima s Jermannom popili par čaša svega i svačega, razmijenili brojeve mobitela i ugodno se zabavili pričama o starim danima u Colliju, prije no što je negdje 2008. godine Jermann podigao novu, digitaliziranu vinariju usred vinograda kojima se uglavnom ore konjskom zapregom, da traktor ne bi ugrozio biomasu.

Vintage Tuninu iz 2013. godine kušali smo prije par dana u opatijskom Navisu, uz doslovno žive škampe (škampar ih je donio u restoran baš uoči ručka), s kojima su se fenomenalno složili. Riječ je o vinu od čistih 95 bodova, koje pokazuje da Colllio ulazi u sam svjetski vrh i bez maceracija (premda mi jako volimo oranže s obje strane Brda ). Vintage Tuninu i druga Jermannova vina u Hrvatsku uvozi Vinotrade obitelji Dusper.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.