Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

50 A Burger & Champagne od danas je mjesto za burgere, ramen, tonkatsu i koktele

Seoul burger i Amazonian cocktail

50 A Burger & Champagne bar zagrebačka je ekspozitura popularnog hvarskog burger bara koji je prije nekoliko godina osnovala Njujorčanka Adena Lavin. Lani otvoren u Vlaškoj ulici, 50 je brzo postao gradski hotspot, podjednako zbog sjajne atmosfere i atraktivnog tima i zbog za Zagreb novog koncepta koji je spajao burgere i pjenušava vina, među kojima je bilo par zanimljivih stvari poput Collarda i Serge Mathieu šampanjaca (na karti je ostao Collard).  Adena Lavin, chef Nikola Marković  i fiftyjev tim ove su zime prvi u Zagrebu u ponudu uveli ramen, a jučer su predstavili donekle osvježeni meni i novi, prošireni koncept više fokusiran na veganske, vegetarijanske i bezglutenske burgere i pairing hrane i koktela.

Kokteli su nastali u suradnji sa španjolskim barmenom Enzo Comesom, čije smo radikalne, odlične koktele nedavno imali prilike kušati na Vantguardovoj prezentaciji u restoranu Time,. Na meniju nema značajnijih promjena, burgeri se i dalje rade od svježih sezonskih sastojaka, sada se svi mogu dobiti u bezglutenskoj verziji, dok su neke od popularnijih stvari, poput ramena, Classica, Seoul burgera s kimchijem i Philly Cheesesteaka, i dalje u ponudi. Izbor vina je smanjen, pivo je u drugom planu kao što je i bilo, a najzanimljivija novost osim dvadesetak novih koktela, su pairing liste.

Uz glavnu listu pića možete dobiti dvije manje pairing liste. S jedne možete birati premium ginove i tonike za Gin&Tonic, a na drugoj listi pairinge burgera i koktela. U ponedjeljak smo probali tri stvari s druge pairing liste. Koktelski niz otvorio je šarmantni, osvježavajući ljetni Blush Mare od Gina Mare, rose pjenušca, rose lemonade i Lilleta. Prvi burger, vegetarijanski Harvest od duxellesa koji chef Marković , kako je objasnio, radi s duxellesom “sedam do jedanaest vrsta svježih gljiva ovisno o sezoni i dostupnosti” i kvinoje, došao je u vrlo dobrom briocheu, u pratnji Avocado Batide. Batida je narodno, sirotinjsko brazilsko piće nastalo dodavanjem voća u jeftine cachaçe kako bi se zamaskirala loša svojstva takvog alkohola. Iako ga dosljedno poslužuju u plastičnim vrećicama kao na brazilskim ulicama, Avocado Batida s Capucana cachaçom je, naravno, puno finije i blaže piće. Roman Rabik, kojega smo sreli uoči njegova odlaska na ljetni stint u Moro Beachu i još dva restorana na Korčuli, Avocado Batidu je definirao kao idealno restorativno piće za jutro nakon noći u kojoj ste pili nešto ozbiljnije. Ovaj jednostavni comfort drink razveselio je Harvest i dodao malo hedonizma ovom veganskom burgeru.

Drugi pairing bio je puno zanimljiviji. S vegetarijanskom svijetlom miso juhom s tofuom, stigao je Cherry Vanilla Sake Sparkler, koktel od Masumi Karakuchi Gold sakea sa svježim sokom od višnje, ekstraktom vanilije i sodom. Ovaj spoj izgledao više tematski, Japan-sake-trešnje-miso, ali pokazalo se da okusno ima dosta smisla. Miso juha bila je nježna i lagana, i s nekoliko dobrih akcenata poput enoki gljiva koje su dale zemljane a svježe okuse i tofua koji je lijepo aromatizirao juhu ali nije bio osobito ukusan. Pin-upovski koktel od sakea, višnje i vanilije zapravo je odlično išao uz ovo jelo. Sake i vanilija odradili su svoje s jedne, a miso i eonki s druge strane, tako da bi ova prozračna, cvjetna kombinacija mogla ostati dobro rješenje za rane ljetne ručkoe.  Za kraj, uz jedan od deserata na novoj karti, mirisne prhke domaće kekse s limunom i lavandom, pili smo Espresso Martini s Ysabel Regina brandyjem.

Još će zanimljivije će biti probati Seoul s caipirinhom od bijelog grožđa, pileći ramen s 50 Hugom a ili tonkatsu, još jednu novost na meniju, sa Sake Champagne Mojitom. Svi kokteli bili su dobro balansirana, opuštena pića koja se mogu piti u većim količinama, po vrućim danima i navečer. Iako nisu radili bitnije zahvate u kuhanju, s ovim novostima 50 A Burger & Champagne bara nesumnjivo će obraniti poziciju jednog od omiljenih zagrebačkih casual restorana. A Vlaška ulica, s Aperitivo barom par metara niže, postati novi gradski koktelski klaster.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.