Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlado Krauthaker predstavio je u Alhambri možda najbolje svoje vino ikada

krauthaker-masterclass-tasting (1)

Izborna berba graševine iz 1994. godine ima prebogati bouquet, u kojem se jasno mogu identificirati sušene kore mandarina, naranči, limuna i limeta, skupa sa sušenim nektarinama i mandarinama, kao i s elementima džema od marelice. Neintenzivni botritis daje laganu, all zapravo duboku mednu podlogu s laganim orašastim naglaskom na vrlo dugom završetku. U retru se opet osjeti puno suhih citrusa, Premda je stara skoro četvrt stoljeća, ova je raskošna graševina Vlade Krauthakera definitivno još gotovo mlada, s visokom kiselinom koja zaokružuje njene fenomenalne arome i okuse, i koja joj daje moćnu strukturu velikog, intenzivnog slatkog vina. Krauthakerova Izborna berba graševine iz 1994. godine jedno je od najboljih hrvatskih vina koja smo ikada igdje probali. To vino možda vrijedi sto bodova, a svakako 97 ili 98.

Samo zbog Izborne graševine vrijedilo je doputovati na Mali Lošinj, gdje je u petak 13. travnja održana prva Alhambrina majstorska vinska radionica za 2018. godinu. Alhambra je svakako najbolji hotel na Kvarneru, i jedan od dva ili tri najbolja u Hrvatskoj, a njene vinske radionice redovito odražavaju visoku razinu samog hotela. Lani je, primjerice, u Alhambri održan dosta spektakularni masterclass Mouton RothschildaOve godine, poslije Vlade Krauthakera, u Alhambri nastupaju veliki bordoški Chateau Palmer i klasična alzaška vinarija Hugel.

krauthaker-graševina-2011

Na Krauthakerovu smo masterclassu mogli kušati vina koja jedan od utemeljitelja moderne hrvatske vinske industrije više ne prodaje. Radionica je počela Graševinom iz 2011. pobjednicom Festivala graševine. Zatim je uslijedilo nekoliko vina iz Krauthakerove oranž serije pod imenom Kuvlake. Vina su macerirana između 27 i 207 dana, a nama je najbolji dojam ostavio Verduzzo iz 2011. (60 dana maceracije) s neobičnim, slanim, gotovo umamijevskim aromama i okusima. Crna su vina bila zastupljena merlotima iz 2009. i 2011. te cabernet sauvignonom iz 2009.

krauthaker-cabernet-merlot

Merlot iz 2011. užitno je vino puno voća i laganih čokoladnih tonova, dok je berba 2009. puno dublja, kompleksnija, s ponešto neobičnih off aroma koje su se razvile poslije dvadesetak minuta u čaši. Cabernet je, pak, bio u sjajnom stanju. Svjež, žestok, s puno crnog ribiza i malo primjesa zelene paprike. A onda je na red došla Izborna berba graševine, jedno od vina koja obilježavaju suvremenu povijest hrvatske vinske scene.

Zanimljivo je da Vlado Krauthaker izvozi čak 95 posto svojih slatkih vina, što podjednako govori o njihovoj globalnoj kvaliteti, ali i o nerazumijevanju hrvatskih kupaca za vrhunska desertna vina. Krauthakerova majstorska radionica u Alhambri spada među zaista važne vinske događaje u godini čiji je kalendar pretrpan izložbama, festivalima i raznim drugim smotrama koje se vrte oko vina, ili tek pokušavaju eksploatirati ponovni rast zanimanja za vinsku scenu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.