Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U najstrožem centru Zagreba otvorena je Marinada, minijaturni lokal koji bi mogao promijeniti hrvatski street food

marinada-kolman

Marinada u Teslinoj toliko je mala da ne zna gdje će staviti vinske čaše kad za koji dan počne držati buteljirana vina (preporučili smo im da koriste čaše od pleksiglasa, koje se masovno upotrebljavaju na beach partyjima, ali i na zagrebačkom Adventu). No, Marinada u Teslinoj najsimpatičniji je lokal otvoren u centru Zagreba za dugo vremena.

Marinadu je prije desetak dana pokrenuo kuhar Krešimir Kolman, koji je zagrebačkoj publici poznat po višegodišnjem stažu u Ponistri, vrlo popularnoj ribljoj gostionici na Remetinečkoj cesti. Gospođa i gospodin Kolman dali su otkaze , pa su otvorili mjesto koje bi moglo redefinirati hrvatski street food.

Ovotjedni meni u Marinadi posvećen je marinadama od plave ribe. Kolman nabavlja srdele i inćune s otoka Ugljana, pa ih peče u pećnici, pa ih onda marinira i pakira u plastične kutije s puno svježeg povrća. S obzirom na sezonu, ovih se dana Kolmanova takeaway jela zelene od šparoga. Kupci također mogu dobiti i srdele na grillu. Friteza je u Marinadi zabranjena (fizički je nema).

Prošli, prvi radni tjedan bio je posvećen sušenoj plavoj ribi koja dolazi iz obiteljske manufakture u Kaštelima, a meni će se nastaviti tjedno mijenjati sa samo jednom konstantom: ukusne, precizno pripremljene jeftine jadranske ribe s puno povrća i maslinova ulja. Riječ je o jednom od koncepata na kojima bi se morao temeljiti hrvatski moderni street food.

U Marinadi postoje točno četiri šank stolice i još ne toče alkohol. Premda je riječ o takeawayu, lokalu koji prodaje hranu za van, gospodin Kolman mora paziti da jednom kad počne točiti alkohol gostima ne ponudi pogrešna vina ni loše pivo (podrazumijeva se da takav tip lokala mora držati široko prepoznatljiv i zaista kvalitetan craft) Jer, Marinada nije samo turistički koncept. Sigurni smo da će puno Zagrepčana poželjeti ručati ili večerati srdele s rajčicama ili inćune položene na puno klorofila, pa će uz njih htjeti popiti nešto dobro. Otvaranje Marinade u Teslinoj , koliko god da je mala, spada među vesele proljetne vijesti sa zagrebačke restoranske pozornice.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.