Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Proljeće je došlo s Miravalom, neodoljivim Jolie-Pitt roseom

miraval-2017.g

U subotu popodne nad Zagrebom je pljuštalo, a mi smo na preduskršnjem ručku u Carpacciu pokušali evocirati sunčano proljeće prvom buteljkom nove berbe provansalskog rosea Miraval.  Miraval je, dakako, najpoznatiji po vlasnicima, Angelini Jolie i Bradu Pittu, čije se filmske karijere zadnjih godina čine manje uvjerljivim od vinarskih. Naime, Miraval, kojeg Pitt i Jolie proizvode i suradnji s čuvenom ronskom obitelji Perrin, kontinuirano se uvrštava među najbolje rosee na svijetu.

I novi je Miraval kupaža grenachea, cinsaulta, vermentina i syraha, s tim da je syrah vinificiran metodom saignee, što je Miravalu iz 2017. dalo nešto intenzivniju boju, premda se i dalje radi o žanru blijedih rosea. Pet posto kupaže provelo je nekoliko mjeseci u drvenim bačvama, što nije uobičajeno za novi val rosea, koji najčešće ne vide drvo. Miraval iz 2017. uobičajeno je hedonistički, elegantan, iskričav i lakopitak, s laganim aromama žutog i crvenog voća, s jako puno kiseline (i sasvim malo slatkoće) te sa slanim, mineralnim završetkom. Riječ je izvrsnom vinu, koje definitivno potvrđuje ozbiljnost i sadržajnost modernih rosea.

Gastropreporuka Za lijepog vremena Miraval pijemo bez hrane, kao aperitiv, umjesto šampanjca ili manzanille. Na preduskršnjem se pljusku međutim izvrsno složio s karakternom i jakom hranom poput jelenjeg carpaccia. Mislimo, zapravo, da bi mogao ići dobro uz svaki carpaccio, uz tartar biftek, pečenu piletinu, kao i uz žestoko začinjenu indijsku ili kinesku hranu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.