Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miraval Rose 2016. podigrano je, precizno i ekstremno hedonističko vino

miraval-2016-g

“Izvrsnost u roseu povezana je sa suzdržanošću”, zapisao je Andrew Jefford, danas nesumnjivo vodeći Decanterov kolumnist, u eseju o roseima tiskanom u travanjskom broju tog magazina. “Podigranost je kod rosea važnija nego u bilo kojem drugom vinskom stilu. Vrhunsko bijelo ili crno vino može zapanjiti snagom svoje ljepote i osobnosti, dok vrhunski rose razoružava i oduševljava baš suprotnim značajkama – on mora biti toliko suptilan i općenito pitak, da jedva primjećujemo kako ga pijemo. Veličina rosea je u nijansama.” tvrdi gospodin Jefford. Jeffordova se definicija velikog rosea možda nigdje ne može primijeniti točnije nego na novom Miravalu, roseu obitelji Perrin i razvedenih zvijezda Jolie i Pitt, koji je ovih dana stigao u Hrvatsku.

Novi je Miraval perfektno elegantan, čist, precizan u strukturi i teksturi, te diskretan u voću. Kad zaronite nosom u veliku čašu, osjetite maline i jagode, i nešto bijelog poljskog cvijeća. No, on je sve prije nego voćna bomba, kao što su to mnogi drugi rosei. Miraval je suzdržan baš u svim elementima. Od blijede boje (ali ipak nešto jače od Whispering Angela), preko potpunog izostanka slatkoće, do diskretnih aroma. On je napravljen da bi se pio što lakše, sa što više užitka, ali bez očiglednih komercijalnih ustupaka poput ostatka šećera ili dominantnih voćnih okusa. Novi je Miraval gotovo savršeni rose, ako ružičasta vina ocjenjujemo prema Jeffordovoj definiciji. Miraval iz 2016. kušali smo u petak popodne, na ručku u našem omiljenom bistrou Ab Ovo. Sjajno se složio s najboljom zagrebačkom inačicom salate od šparoga i jaja.

No, zanimljiviji od te pomalo očekivane kombinacije, bio je učinak koji je Miraval ostavio na iduće vino. Dakle, poslije Miravala, uz hrskavog oslića i carpaccio od zubaca, naručili smo jedno bijelo dalamatinsko vino, o kojem smo lani često pisali s puno komplimenata. Poslije Miravala, to se vino nažalost činilo kao poluproizvod, s bezbroj rubova, bez elegancije i s lagano gorkim tonovima na aftertasteu. U samo sat vremena otputovali smo od tehnički nepogrešivo napravljenog, klasičnog svjetskog vina, do vina s mnogo malih mana, koje ne dolaze do izražaja u domaćoj konkurenciji. Otprilike toliko, ili nešto više, bilo bi potrebno avionom od Dalmacije do Provanse.

Gastropreporuka Budući da se izvrsno složio sa šparogama, valja pretpostaviti da bi Miraval fino išao uz grašak, bob i drugo zeleno povrće. Mislimo također da bi se dobro pio uz pizzu, i uz laganije meso s roštilja. Dimjeni losos, pastrva i sushi se podrazumijevaju.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.