Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Krauthakerov Mercs iz 2015. još je jedan dokaz da Slavonija može proizvoditi ozbiljna crna vina

krauthaker

Graševina je vinski sinonim za Slavoniju i cijelu istočnu Hrvatsku, a Vlado Krauthaker već je četvrt stoljeća sinonim za graševinu. Međutim, Krauthaker dulje vrijeme proizvodi i jako dobra crna vina. Krajem prošlog desetljeća Krauthakerova su vina dobila nekoliko medalja na međunarodnom natjecanju caberneta i merlota u Italiji, a njegov Mercs iz 2012. već neko vrijeme uživa status kultnog vina među domaćim konoserima (Mercs je, naravno, skraćenica za merlot i cabernet sauvignon).

Ovih smo dana probali Mercs iz 2015. godine. U jednom smo danu popili dvije buteljke, u dva različita restorana. Premda još jako mlado, vino je odlično. Ono je izrazito sočno, merlotski podatno, s dovoljno cabernetove čvrstoće da ostavlja dojam autoritativnosti, ozbiljnosti i potencijala za odležavanje. Na nosu i na okusu dominiraju tamno bobičasto voće i šljive, s ponešto ali ne previše dima, i s malo herbalnosti. Usprkos mladim ali zrelim taninima, vino je već sada toliko slasno i toliko se dobro slaže s hranom, da ga je teško brzo ne popiti kad stigne na stol. Mercs iz 2015. novi je uspjeh Vlade Krauthakera i jako ukusan dokaz da Slavonija može proizvoditi prvorazredna crna vina.

Gastropreporuka Novi Mercs dosad smo probali uz jedva pečenu tunu, svinjske krmenadle s roštilja i krvavi biftek. U sve je tri kombinacije jako dobro funkcionirao. Riječ je, dakle, o vinu za supstancijalnije komade mesa i plave ribe pripremljene na roštilju ili ražnju. Mercs zapravo traži okuse Maillardove reakcije.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Krauthakerov Mercs iz 2015. još je jedan dokaz da Slavonija može proizvoditi ozbiljna crna vina

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min