Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlado Krauthaker u zagrebačkoj je Agavi trijumfalno počeo promotivnu kampanju za berbu 2016.

vlado-krauthaker-g

U četvtak poslijepodne Zagreb je bio prepun proljetnog veselja i topline, kao i važnih događaja u svijetu hrane i pića. Oko 14 sati u Havana Shopu u Frankopanskoj započela je promocija lifestyle konjaka Meukow, lako prepoznatljivih po pumi na boci. Zatim su se oko četiri u winebaru Bastion počele otvarati boce izvrsnih Lagreina iz Alto Adigea. Ova veličanstvena i kod nas uglavnom nepoznata vina uvozi zagrebačka tvrtka Hidden Wines, koja je u Hrvatsku dovela svjetski klasik poput austrijskog Nikolaihofa.

Večer u Muzeju Mimara bila je posvećena spektakularnoj promocji Grey Goosea, ultrapremium votke što je uvozi Badel, dok smo kasno popodne proveli u Agavi u Tkalčićevoj, u društvu Vlade Krauthakera. Vlado Krauthaker zaista je jedan od onih svega nekoliko začetnika hrvatskog modernog vinarstva, čiji ugled nije ničim narušen unatrag nekih četvrt stoljeća. Stoga je logično da je Agava jučer popodne bila prepuna: premda je cijeli gornji dio tog sve boljeg zagrebačkog restorana bio rezerviran za Krauthakerovu promociju, dio gostiju morao je izaći na stepenice i terase. Posebno je dojmljivo što je toliko ljudi iz zagrebačkog vinskog i ugostiteljskog biznisa došlo pozdraviti Krauthakera u danu kad je grad bio prepun zanimljivh događaja vezanih uz vino, jake alkohole i dobru hranu.

Kušanje Krauthakerovih novih vina počelo je sivim pinotom iz 2016. godine. Sivi pinot druga je najzastupljenija Krauthakerova sorta iza graševina, s oko 50 tisuća litara godišnje. Interesantno je napomenuti da Krauthaker najveći dio sivog pinota plasira na Jadranu. Zatim smo kušali izvrsni sauvignon Vidim iz iste berbe.

Sauvignon Vidim prije petnaestak je godina uspostavljao kriterije za kvalitetu i stilistiku hrvatskih sauvignona. Preklanjska se berba, međutim , doimala nekako debelom i umrtvljenom. Novi Vidim izvrsno je, elegantno, vibrantno vino s puno svježine, s jakim zelenim mirisima, i s umjerenih 12,5 posto alkohola. Riječ je o sjajnom ljetnom vinu, koje može živjeti znatno dulje od jedne sezone. Graševina Korija zrela je, voćna i moćna; ova graševina pokazuje sve prednosti berbe 2016. tijekom koje je grožđe dostiglo zaista optimalnu, slasnu zrelost. Riječ je o jednoj od najboljih Kraurhakerovih graševina unatrag više godina.

Zadnje vino koje smo stigli kušati, chardonnay Rosenberg, bilo je ujedno i najdojmljivije. Striktno stilistički gledajući, riječ je o starinskom, barikirianom, širokom chardonnayu. Međutim, snaga primarnih voćnih aroma i opaka, vrlo svježa, skoro chablisovska struktura, čine to vino potencijalnim klasikom. Ono je još jako mlado. Sigurno mu treba bar dvije do tri godine da se razvije. Ali, Rosenberg iz 2015. već sada spada u najbolja bijela vina na hrvatskom tržištu. Finger food Agavina vlasnika, chefa Belizara Miloša, sjajno je funkcionirao uz Krauthakerova mlada vina: orada s nitima čilija, txixarro kobasicom, arganovim uljem i Belićevom Ascolanom privukla je posebnu pozornost. Vlado Krauthaker zaslužni je klasik hrvatske vinske scene, čija je vrijednost itekako prepoznata u inozemstvu: na nedavnoj večeri Romanee Contija u bordoškom vinskom muzeju La Cite du Vin, točilo se šest vina najcjenjenije burgundske vinarije, a na kraju Krauthakerova graševina, izbor suhih bobica iz 2012. godine. Veće priznanje nije potrebno baš ni jednom vinaru.

No, Vlado Krauthaker stalno radi na svojim vinima. Berba 2016. kao i chardonnay iz 2015. vidljivo su svježiji i elegantniji od buteljki iz nekih ranijih berbi. Poslije zaista trijumfalne promocije u Zagrebu, Krauthaker ovih dana kreće na jadransku turneju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.