Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

13 BARSKIH PITANJA ZA… Enzo Comes (Vantguard) Kad vam sommelier smiješa Gin Mare Negroni

enzo-comes1

Enzo Comes iza šanka je prvi put stao s 14 godina, ali barmen je postao tek desetak godina kasnije. Karijeru je napravio kao sommelier. Porijeklom iz Barija na jugu Italije, u barovima je počeo raditi kao konobar, a nakon sommelierskog školovanja nastavio je studirati ugostiteljski menadžment u Londonu i četiri godine radio na različitim pozicijama u Michelinovom restoranu Rhodes in the Square chefa Garyja Rhodesa. “Prošao sam sve od hotelskih barova u resortima do najprometnijih barova i prvog bara posvećenog ginu u Barceloni,” kaže Comes. Njegova filozofija je gostoprimstvo, bolje iskustvo za gosta. Kao nekad vina, za njega su danas kokteli i kreativnost medij za komunikaciju s ljudima, koja će ih činiti sretnijima. “Profesionalizam i znanje ne smiju vas udaljiti od ljudi, barmen ostati skroman i neposredan,” kaže. Comes danas živi u Barceloni, kao Vantguardov brend ambasador i konzultant nekih od najvažnijih miksoloških događaja poput Tales Of The Coktail i Bar Conventa Berlin. Iduću srijedu, 21. ožujka, u zagrebačkom će restoranu Time zajedno s Timeovim chefovima imati gastromiksološki session. Koktelima na basi Gina Mare, Ysabel Regine i Capucane (u Hrvatsku ove brendove uvozi tvrtka Acrobat) gostima će demonstrirati u kolikoj se mjeri mogu pomaknuti granice između kuhinje i bara. Uoči dolaska u Zagreb, odgovorio je na naših 13 barskih pitanja.

1. Što je bio prvi koktel koji ste kušali u životu?
Expresso Martini. Imao sam 14 godina.

2 Kad ste prvi put ušli iza šanka?
Tada, sa 14 godina!

3. Zašto ste zavoljeli posao barmena?
Ja sam sommelier, uvijek sam bio okružen pićima. Počeo sam raditi kao barmen s 24 godine.

4. Što je bio prvi koktel koji ste napravili?
Expresso Martini

5. Tko su vaši uzori?
Mnogo ih je, Jorge Balbontin je jedan od njih, moj prijatelj, kolega i veliki profesionalac. Ali danas volim puno barmena, volim briljantne ideje i pozitivne ljude.

6. Što su najvažnije vrijednosti u vašem poslu?
Posao barmena je mješavina dobrih stavova. Morate biti profesionalni, ali pritom ne smijete biti distancirani. Morate biti obrazovani i vladati ozbiljnim znanjima, ali zbog toga ne smijete na stvari gledati svisoka. Ili uživajte u ovom poslu ili tražite drugi. I budite timski igrač.

7. Što ljudima želite prenijeti kroz svoje Gin Mare koktele?
Naš temelj je veza s gastronomijom. Vjerujemo da Gin Mare može dotaknuti ljude podjednako kroz bar i kroz kuhinju.

8. Vaš omiljeni bar?
Collage Art & Cocktail Social Club u Barceloni

9. Vaš omiljeni koktel?
Gin Mare Negroni

10. Koji koktel najviše volite raditi?
Gin Mare Negroni i njegove varijacije

11. Biste li željeli promijeniti nešto u općoj percepciji barskog posla?
Stvari se mijenjaju nabolje, preporučujem mladim barmenima da uče od najiskusnijih jer će tako izbjeći greške na osnovnim stvarima. Ovaj posao je velika žrtva ako ga ne volite, a istodobno, barmeni su zvijezde. Budite skromni i uživajte u tome što radite. To je cijela mudrost.

12. Što najradije pijete kad ne radite
Ja nikad ne radim, radim što volim :)) Ovisi o dijelu dana, društvu i kako sam raspoložen. Ako nisam siguran što bih pio, naručujem Gin Mare Negroni.

13. Da ste koktel, koji biste koktel bili?
Hm…Gin Mare Negroni?!!

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.