Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tekkin nigiri od masne tune najbolji je komad sushija koji se može pojesti u Hrvatskoj

toro-sushi

Tekkin toro blijedo je ružičaste boje. Njegova je tekstura svilenkasto putrasta. Feta potrbušine plave tune može se zagristi, ali se za sekundu počne topiti na jeziku, poput vrhunske stare bellote ili larda. I onda ispunjava usta onim veličanstvenim raskošnim mineralnim okusom najbolje plave ribe. Riža na kojoj počiva tuna savršeno je čvrsta. Zbog naše uobičajene nespretnosti, nigiri s torom pao nam je u zdjelicu sa sojinim umakom. Niti jedno zrno riže nije se odvojilo: većina nigirija u drugim restoranima u ovakvim se nezgodama raspada.

Savršena, prebogata, rastapajuća masna tuna udružena s rižom perfektne teksture i blage, ali ipak jasne začinjenosti čine najbolji pojedinačni komad sushija koji se može dobiti u Hrvatskoj. Tekkin je nigiri s torom primjer sushija koji izaziva duboko poštovanje: samo zbog tog nigirija vrijedi otići u japanski restoran Marija Mindera na Radničkoj cesti.

Poslije ovog svjetski relevantnog nigirija, naručili smo biftek u umaku od crnog graha s jako umamiziranim čipsom od shiitakea. Biftek je bio precizno pečen i uzorno mekan. U nekim drugim okolnostima zaslužio bi detaljniji opis, ali danas je nigiri s tuninom potrbušinom ukrao svu našu pozornost.

Hrana u Tekki postojano je dobra od otvaranja restorana, da bi katkad prerastala i u spektakularnu, kao u slučaju današnjeg nigirija. Tekka u pripremi hrane i servisu spada među nekoliko najboljih zagrebačkih restorana. Izbor vina na čaše nažalost je prilično mediokritetski, izuzetak su tek Coronicina malvazija i Stinin pošip. Uz tako dobru hranu nema smisla točiti beskarakterna vina iz supermarketa.

 

TEKKA
Radnička cesta 37b, Zagreb

HRANA +4/5  SERVIS 4/5  AMBIJENT 4/5  VINA 3/5
Amex, Visa, Mastercard

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.