ŠTO SE JEDE Na gala večeri nakon dodjele Oscara

Ovogodišnja dodjela Oscara u Dolby Theatreu u Los Angelesu bila je posebna po mnogočemu. Zapravo, jedino što je osim red carpeta i protokola zadržalo vezu s Hollywoodom prije pokreta za rodnu i rasnu jednakost, bili su voditelj Jimmy Kimmel i službeni party Američke filmske akademije, Governor’s Ball, svečana večera na kojoj tradicionalno kuha chef legendarnog holivudskog restorana Spago Wolfgang Puck. Za više od 1500 gostiju na gala večeri na kojoj se ove godine obilježavala 90. obljetnice Oscara, Puck je odao počast povijesti kinematografije i magiji filma.
Među najzapaženijim jelima bili su parfe od kavijara posut prahom od 24-karatnog zlata i lizaljke od passionfruita i karamela. Puckov tim ručno je za sve goste izradio čokoladne Oscare pozlaćene 24-karatnim zlatom, a na meniju su se našla i Puckova potpisna jela poput slidera od wagyu govedine, pizza s kavijarom i tartufima i pite od piletine koja se na listi navodn, našla samo zato što je obožava Barbara Streisand. Meni, naravno pun kavijara, jastoga i tartufa, pratio je Piper Heidsieck Cuvee Brut šampanjac.
Večera je počela s malim zalogajima, tartarom od wagyu govedine s čipsom od crne riže i tartarom od tune. Slijedila su mala predjela, juha od šparoga, kavijar, pita od tartufa, black cod i jakovske kapice. Na baru sa sirovom hranom bile su kamenice, ježinci, parfe od kavijara i rakovice. Chef Wolfgang Puck svake godine napravi vrlo obilan meni. Razlog je, objašnjava, praktičan. Većina holivudskih zvijezda zbog priprema i dugog programa same dodjele, na dan Oscara praktički ne jede ništa sve do Governor’s Balla. “Možda su popili espresso ili čaj ujutro i to je to. Tako da na ove večere dolaze jako gladni”. Evo kako je izgledao meni ovogodišnje Oscarovske večere
- Komprimirani crostini od krastavaca
Mini Nicoise
Mali tacos od tara s pikantnim patlidžanom i ukiseljenom limetom
Miyazaki Wagyu tartar
Sirove jakovske kapice s crvenom narančom, prstenastom limetom (finger lime), selenom i ježincem.
Cvijet hibiskusa punjen rakovicom s limunom i narom
Smrznute rotkvice s kremom od mlijeka i đumbira, yuzuom i iceberg salatom
Meze s prokulicama i klicama graška
Mini ravioli s graškom i mrkvom s crnim tartufima i cipollinima
Black cod s patlidžanom, salsom verde i peruanskim čilijem
Salata od šparoga
Deserti
- Žele od manga i limete s lizaljkom od tajina
- Macaroni – Negroni, Mojito, Piña Colada.
- Torta borovnice i ljubičica
- Tarte s ličijem, ružom i malinom
- Rubi čokolada s jagodama i šlagom
Vanity Fair Oscar Party – chef Thomas Keller
Na drugom najvažnijem Oscarovskom partyju, onome koji priređuje magazin Vanity Fair, tradicionalno kuha chef Thomas Keller (Per Se, French Laundry) ove godine na njegovom su meniju bili:
- Peciva od gruyerea
- Avokado Louie
- Sporo poširani list
- Pommes Duchesse
- Pečeni biftek s gljivama zečarkama, pommes duchesse i bordoškim umakom
- Gnudi od ricotte i svježeg sira
Desert
- Torta od čokoladnog ganachea
- Pavlova s kremom od vanilije i mariniranim jagodama
Elton John Foundation Oscar Party – Joan Rocca
Na Oscarovskom partyju koji Eltona John već 26 godina priređuje uime svoje fondacije za suzbijanje AIDS-a, kuhao je Joan Roca iz španjolskog restorana El Celler de Can Roca. Meni je uključivao:
- Canelloni s piletinom u umaku od tartufa
- Consomme od sezonskog povrća s emulzijom od koromača, sezonskim cvijećem, klicama, jakovskim kapicama i tartufima
- Arbun u umaku od chardonnaya s limunom, tartufima i njokima od lješnjaka
- Filet mignon u crnom vinu s pireom od krumpira i maslinovog ulja i lisnatom pitom sa svježim povrćem
- Salata od rikule s Comte sirom, ukiseljenim lukom i orasima s curryjem
Desert
- Orange Chromatism
Vina
- Bertaud Belieu Coteaux de Languedoc 2016.
- Bertaud Belieu Coteaux de Languedoc Pic Saint Loup 2015.