Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na večeri u Hiltonu još smo se jednom uvjerili zašto su Tomci i Benvenuti vinari godine

vinart-vecera

Veći dio kvalificirane javnosti smatra da su plešivička obitelj Tomac i motovunska obitelj Benvenuti najsnažnije obilježile hrvatsku vinsku industriju u protekloj godini. Tomci su još krajem 2016. sa svojim pjenušcem Amfora ušli u kratak Decanterov izbor najuzbudljivijih pjenušavih vina na svijetu, dok su braća Benvenuti na dva različita međunarodna natjecanja, International Wine Challengeu i Decanterovim svjetskim vinskim nagradama (DWWA) osvojili najprestižnije nagrade za dva različita vina, malvaziju Anno Domini iz 2015. i Teran iz 2013.

Logično je stoga da je kritičar Saša Špiranec, u sklopu svog Grand Tastinga koji se upravo održava u Laubi, odlučio prirediti svečanu večeru u čast vinarija Benvenuti i Tomac. Na Vinartovoj prvoj godišnjoj vinskoj nagradi Benvenuti je pobijedio kao najbolja vinarija, a Tomislav Tomac kao vinar godine.

Večera u restoranu Oxbo zagrebačkog Double Tree Hiltona, kroz čije se staklene stijene sjajno vidio veliki snijeg u ožujku, počela je klasičnim, prilično šampanjskim Tomčevim pjenušcem Diplomat. Zatim smo uz korektno poširanog lososa na fino hrskavom koromaču dobili svjež ali već kompleksan Rizling iz 2016. Uz rižoto, koji nažalost nije bio rižoto, pili smo izvrsnu, šampionsku malvaziju Anno Domini, koja je toliko dobra i bogata da joj hrana nije ni trebala.

Vino večeri za nas je ipak bio rizling Amfora iz 2011. godine, koji se tek sada, poslije dosta vremena u boci, pretvara u veliko, svjetsko vino, čija naglašena kiselina predstavlja čvrst i disciplinirajući okvir za raskošan niz aroma i okusa, od citrusa i jabuka, preko suhog cvijeća, do lanolina. Uz to je briljantno vino poslužena grdobina na crnoj leći.

Naposljetku, uz najuspjelije jelo večeri, moćne i precizno pečene janjeće kotlete ( ipak je Oxbo steakhouse) točio se Teran iz 2015. Riječ je o vinu golemih potencijala i hedonističkog bouqueta, koje je još u ranoj tinejdžerskoj dobi, i koje će za nekoliko godina sigurno doseći razinu šampionskih Benvenutijevih terana iz 2012. i 2013. godine.

Večera velikih vina u snijegom zametenom Hiltonu završena je uobičajeno egzotičnom Coronom Grande, dugogodišnjim Benvenutijevim slatkim favoritom koji iz berbe u berbu potvrđuje status jednog od vodećih hrvatskih desertnih vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.