Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Magazin Decanter uvrstio je pjenušac Amfora obitelji Tomac među 75 najvažnijih vina na svijetu

tomac cover

Na naslovnici novog Decantera piše: 75 Stellar Buys. Riječ je o izboru Decanterova uredništva: takav izbor uvijek ima veću težinu od Decanterovih Svjetskih prvenstava, na kojima ocjenjuju sommelieri i drugi ljudi iz vinskog biznisa koji ne moraju imati puno veze s časopisom u čijoj glavi piše “Najbolji vinski magazin na svijetu”.

Izbor 75 vina koja su obilježila 2016. urednička je odluka, iza koje stoji golemi javni Decanterov autoritet. A među tih 75 vina uvršten je i pjenušac obitelji Tomac: riječ je o Amfori iz 2010.godine. Radi se definitivno o jednom od najvećih uspjeha hrvatskog vinarstva uopće. Decanter je 75 vina koja su označila 2016. podijelio na dvije skupine. U prvih 50 nalaze se suha bijela i  crna vina, a u preostalih 25 pjenušci, fortificirana i slatka vina. 

Što uspjeh Tomčevih s Plešivice čini još značajnijim jer su, eto, uspjeli ući u malu konkurenciju od svega 25 vina, od kojih je tek ponešto šampanjca i pjenušaca, uključujući, primjerice, sjajni Veuve Clicquot iz 2008. godine, Henriot iz 2006. i engleski Wiston Estate Blanc de Blancs iz 2010.

Šefovi šampanjskih kuća Jacques Selosse i Dom Perignon – Anselme Selosse i Richard Geoffroy – s Tomcem na tastingu pjenušca Amfora

Decanter je zapravo uvrstio Tomčevu Amforu među svega nekoliko najvažnijih pjenušavih vina na svijetu. “Gledajte, mi smo u nečem važnom bili prvi,” rekao nam je prilično dirnutim glasom u ponedjeljak 12.prosinca Tomislav Tomac, autor pjenušca Amfora. “Mi, iz male Plešivice i iz male Hrvatske, prvi smo na svijetu  proizveli pjenušac u amfori. Zapravo, mi smo izmislili novu kategoriju pjenušavih vina. Kad smo Amforu odnijeli Jacquesu Selosseu, on je bio ozbiljno zaintirigiran. Kao i drugi Francuzi koji su je kušali.  Danas i Selosse, i Larmandier Bernier i Henri Giraud rade s amforama. A mi smo to napravili prije svih njih,” ponovio je Tomac.


Tomislav Tomac apsolutno je u pravu. Tomci zaista jesu bili prvi, a njihovu je viziju i inovativnost Decanter prepoznao i valorizirao na najvišoj svjetskoj razini. Amfora je inače završila u Decanteru pošto je Tomislav Tomac na Vinocomu profesora Dropulića u Esplanadi lani upoznao britansku Master of Wine Angelu Muir. Njoj se Amfora jako svidjela, pa je predložila Tomcima da uzorke pošalju u Decanter. Godinu dana kasnije, Amfora Brut Nature ušla je među nekoliko najvažnijih pjenušaca na svijetu, premda se uopće ne prodaje na britanskom tržištu.

Evo kako Decanter opisuje Amforu:“Ovo je vino pomalo rustično, s oksidiranim elementima, s naznakama zagorenog karamela i naranče, i nijansama jesenjeg voća, što je sve oživljeno oštrom kiselinom. Radi se o kompleksnom stilu koji pomiče granice. Na završetku se osjeti svježi udar marmelade i likoricije, kao i čvrsti dodir tanina.” Pjenušac Amfora, s distinktivnom narančastom etiketom, u našim vinotekama košta oko 270 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.