Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Masterclass Simonea Caporalea oživio je zagrebačke barove unatoč sibirskim temperaturama

caporale

Ponedjeljak navečer u Zagrebu, najblaže rečeno, nije baš dan za izlazak i obično ponedjeljkom Zagreb ne odaje dojam metropole ako gledamo količinu života i posjećenost barova u samom centru. Ovaj ponedjeljak, niskim temperaturama unatoč, zagrebački koktel barovi živjeli su neku bolju stvarnost. Gosti iz ostalih dijelova Hrvatske, ali i iz Slovenije, Srbije, Italije, pa čak ako smo dobro čuli i iz Makedonije, oživjeli su sve zagrebačke koktel destinacije zahvaljujući prvom neovisno organiziranom velikom koktel gostovanju. Zagreb Cocktail Story je organizirao svoj prvi masterclass, a Simone Caporale je u grad donio dašak onoga što nam streloviti razvoj koktel scene sigurno nosi u bliskoj budućnosti.

Na predavanju u Branimir centru na jednomsu se mjestu našli barmeni i oni koji to žele postati, distributeri, brand ambasadori, vlasnici i voditelji ugostiteljskih objekata i mnogi drugi, a činjenica da je (po ne baš zanemarivoj cijeni) rasprodana čitava dvorana i da se zbog sibirskih vremenskih uvjeta nisu pojavila točno tri uzvanika, dodatno govori o tome koliko je ovo važan događaj za koktel scenu. Simone je u prezentaciji, koja je unatoč višesatnom trajanju prošla u trenu, redao segmente uvida u vlastitu karijeru, inspiraciju, rituale koji pokreću inovacijski proces njega i njegovog partnera Alexa Kratene, ali i vrijedne savjete o odnosu prema kolegama, gostima i samom barmenskom poslu.

U demonstracijama koktela koje smo probali (sve što je Simone pokazivao na pozornici izneseno je u malim čašicama i za sve prisutne) vidjeli smo trikove razvijanja okusa izvan dostupnih namirnica, savjete za jednostavniju izradu nekih klasika, različite faze razvoja novih koktela i mnoštvo drugih detalja koji život znače u ovoj progresivnoj industriji. Bez obzira na nivo predznanja sa kojim su došli, polaznici ovog premijernog događanja su sigurno saznali pregršt vrijednih informacija koje će moći primjeniti u svom poslu, a sudeći po atmosferi koja je vladala u Branimir centru, ali i na gradskim koktel destinacijama domaća i regionalna koktel scena imaju svijetlu budućnost. Sve pohvale Marijanu Maksanu, koji stoji iza Zagreb Cocktail Story inicijative, na sjajnom doprinosu u pozicioniranju Zagreba na svjetskoj koktel karti.

 

 

Vedran Gulin je barmen, osnivač Cocktail Weeka Zagreb i autor koncepta vinskih barova VINO&INO

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.