Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BULLIPEDIA Evo kako izgleda enciklopedija hrane Ferrana Adrie koja će izići 17.500 stranica

bullipedia-knjige

Chef Ferran Adrià, jedan od istinskih modernizatora svjetske kuhinje, nakon zatvaranja legendarnog restorana El Bulli 2012. posvetio se istraživanju hrane. Bilo je to, kako je tada najavio, preuzimanje doživotnog zadatka stvaranja jedinstvene, sistematizirane baze znanja o hrani i kuhanju koja će uključivati sve dosadašnje spoznaje i rezultate znanstvenih istraživanja. Jedan od ključnih rezultata tog projekta, koji je Adrià nazvao Projekt Sapiens, je golema “tehno-emocionalna enciklopedija kuhanja.” Bullipedia. Prva svjetska wikipedia hrane. Internetska baza “svih podataka o gastronomiji koji uopće postoje”.

Tiskana verzija Bullipedie planirana je u 35 knjiga po 500 stranica, koje bi trebale izići u iduće četiri godine. Prva knjiga, Bebidas (zasad samo na španjolskom) objavljena u studenom 2017. posvećena je pićima i prodaje se za oko 560 kuna. “Naš je cilj podijeliti sve znanje koje imamo o hrani i svemu povezanom s hranom,” izjavio je Adia za Eater. Na El Bullijevu online shopu za 2018. su najavljena još dva toma enciklopedije posvećene pićima. Drugi je poput prvoga posvećen pićima općenito, a treći proizvodima s pićima s fokusom na korištenje pića u restoranima. Vina i kokteli će, također ove godine, dobiti svoje knjige. U 2018. su najavljene još tri knjige posvećene “neprerađenim namirnicama”, a u 2019. tri knjige o “prerađenim namirnicama.”  Prema opisima na stranici knjige će sadržavati detaljne opise namirnica i njihovu klasifikaciju, povijest u restoranskoj gastronomiji i podatke o korištenju namirnica u restoranskoj gastronomiji. 

Jedna knjiga, najavljena za 2018. bit će posvećena paleolitu i neolitu, kao “povijesti restoranske gastronomije.” Dosad je najavljeno 12 knjiga. Prema Adrijinim najavama, od travnja će svaki mjesec objavljivati novi naslov, među njima i one o kavi, različitim kuhinjama i temama o budućnosti hrane i gastronomije.

Ferran Adrià nedavno je objavio elBulli 2005-2011, sedam knjiga o restoranu ElBulli. Iako veliki chef tvrdi da je Bullipedia najveća online enciklopedija i najambiciozniji projekt kulinarskih studija svih vremena, zasad je ipak nadmađuju Wikipedia u prvoj, i Modernist Cuisine u drugoj kategoriji. “Ako zadrže sadašnje cijene, Bullipedia će svakako biti najskuplja enciklopedija,” piše Eater. S cijenama od šestotinjak kuna po knjizi, samo s najavljenih 12 naslova za Bullipediju će trebati izdvojiti oko od tisuću eura, a ako objave planiranih 35 naslova, cijena se penje na 21.000 kuna. Treba reći i da su ljudi pomalo razočarani, velika baza znanja koju je Adrià najavljivao, pišu komentatori na internetu, nije puno više od serije običnih knjiga o hrani koje se prodaju po visokoj cijeni. Online baza podataka još se čeka. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.