Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ludi znanstvenici iza ‘Modernist Cuisine’ najavili su novu knjigu – o kruhu

nathan-glavna

Oni su prerezali kuhanje napola i znanstveno secirali tehnike. Rezultat tog procesa, knjiga Modernist Cuisine, bila je čista poezija. Nakon još dva bestsellera Modernist Cuisine at Home i The Photography of Modernist Cuisine u kojemu su nas istim pristupom učili kako koristiti brenere i sferificirati tekućinu, najavili su novi spektakl – knjigu o kruhu. Ako je suditi prema promotivnim fotografijama, njihov visoki tehnički pristup, strast znanstvenika i erotika koju vide u hrani, promijenit će nam osjećaje prema kruhu. Nabolje, naravno.

Pod naslovom Modernist Bread: The Art and Science, istražuju drevni proces pečenja kruha, sastojke, tehnike recepte. Autori su nekoliko godina studirali kruh koristeći sve moguće tehnološke alate, uključujući 3D skenere i elektronske mikroskope, da bi producirali 2000 stranica i 3000 fotografija. Knjiga bi trebala izići u ožujku 2017.

Iza ovih izdavačkih fenomena stoji ekipa iz The Cooking Laba koju predvodi osnivač Nathan Myhrvold. Nakon doktorata teorijske i matematičke fizike i magisterija ekonomije s Princetona, Myhrvold je razvio genijalnu opsesiju hranom i kuhanjem. Što ga nije spriječilo da na post doktorskom studiju sa Stephenom Hawkingom prođe i kozmologiju, kvantnu teoriju polja u zakrivljenom prostor-vremenu i kvantnu teoriju gravitacije,  a zatim osnuje softversku kompaniju koju je kasnije kupio Microsoft. Myhrvold je postao tehnološki direktor Microsofta i neko vrijeme blisko surađivao s Billom Gatesom.

Paralelno, osvojio je svjetsko prvenstvo u pečenju roštilja u Memphisu, stažirao kod chefa Thierryja Rautureaua u restoranu Rover’s u Seattleu i otamo otišao diplomirati na École de Cuisine La Varenne, in France i nastavio se baviti fotografijom. Što se sve i vidi u njegovim knjigama. Myhrvold je na ideju za Modernist Cuisine došao jednom kad je neuspješno tražio knjigu s praktičnim uputama za kuhanje sous vide. Vidio je što nedostaje na tržištu i odlučio napisati knjigu koja će znanstveno objašnjavati procese kuhanja, njegovu povijest, tehnike, opremu i recepte modernističke kuhinje koja ga je fascinirala.

The Cooking Lab osnovao je radeći na prvoj knjizi. Okupio je interdisciplinarni tim znanstvenika, chefova istraživača, pisaca, fotografa i dizajnera. Prvi naslov Modernist Cuisine objavljen je 2011. u šest tomova.  Nova knjiga o kruhu trebala bi izići u ožujku 2017.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.