Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Priska Thuring upravo je krenula s novim, kasnozimskim menijem u Dubravkinu putu

dubravkin-put.barakuda

Što vidimo kad ovih dana obilazimo tržnice? Kontrast između tamnozelenih i tmastocrvenih boja zimskog povrća, s jarkožutim i narančastim bojama dalmatinskih limuna i naranči. Zimske su boje otvorenih tržnica, s vrhunskom ribom koja nije uvijek i skupa, očito nadahnule novi jelovnik za ručak Dubravkinog puta, koji je stupio na snagu prvog dana veljače.

Priska Thuring, jedna od najboljih hrvatskih chefica, s bruschettama slaže špinat i suhe smokve, dok carpaccio priprema od korjenastog povrća i crvenog radiča. Ravioli od grdobine s beurre blancom zelene se od blitve i kopra, tagliatelle s kozicama mirišu po limunovoj kori, a u rižotu s domaćom svinjskom kobasicom našla se i prokulica, koja spada među najkorisnije i najpodcjenjenije zimsko povrće. Uz teleće se obraze poslužuje raštika, a uz jedno od najzamamnijih jela na novom Priskinom meniju, ražnjiće od skuše, serviraju se kelj s krumpirom i karamelizirani limun. Vrlo se rijetko u hrvatskim restoranima naiđe na tako ekstenzivnu i inteligentnu uporabu sastojaka s placa, koji je početkom veljače možda najsiromašniji u godini, ali  ipak dovoljno bogat da bi procvao i zamirisao u rukama pametne i talentirane kuharice poput gospođe Thuring.

Na ovom, vjerojatno zadnjem zimskom jelovniku Dubravkinog puta, posebnu su nam pozornost privukla i dva uvjetno nesezonska jela (kažemo uvjetno, jer je riba ipak najukusnija zimi). Riječ je o frittu mistu s crnom majonezom i sumacom, genijalnim bliskoistočnim citrusnim začinom koji se kod nas prerijetko koristi, te o gustoj juhi od pečenog brancina s tartarom od brancina. Ovim se jelovnikom za ručak, koji po definiciji nije skup, Priska Thuring potvrdila kao jedna od šampionki hrvatske bistrologije. Navečer se, naravno, u Dubravkinom putu kuha ponešto kompleksnije i skuplje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.