Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EN PRIMEUR Kušali smo graševine i pošipe iz 2017. Bolji su nego što se očekivalo

en-primeur-grasevine-2018-dvorana1

U srijedu je u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin održan En primeur 2018. Radi se o predstavljanju graševina i još nekih hrvatskih bijelih vina iz lanjske berbe, osim malvazija. Na ovogodišnjem su En primeuru sudjelovali skoro svi važni veliki proizvođači iz  Slavonije i Baranje, poput Belja, Badela, Feravina, iločkih podruma i Orahovice, pa vodeći privatni vinari kao Vlado Krauthaker te najbolje slavonske butikne vinarije Mihalj iz Kutjeva i Antunović iz Erduta. iz Bregovite Hrvatske uočili smo, među ostalim, štand sve zanimljivije vinarije Kopjar, dok je bračka Stina privukla najveću pozornost među dalmatinskim vinarijama.

Branko Mihalj

Lanjsku su berbu obilježili ekstremni vremenski uvjeti. Poslije vrućih ljetnih mjeseci uslijedile su gotovo poplavne kiše. istočna je Hrvatska, a osobito Baranja, bila pošteđena velikih pljuskova, pa je stoga logično da neka od najzanimljivijih vina koja smo u srijedu kušali dolaze s krajnjeg istoka. Riječ je o Vrhunskoj graševini iz Belja punoj jakih okusa i čvrste strukture, zatim o herbalnoj i elegantnoj graševini gospođe Antunović, te standardno čistoj i svježoj graševini iločkih podruma. Krauthakerova je graševina uobičajeno bila među najboljima, Feravinov Miraz nas je ugodno iznenadio, dok su apsolutno najsnažniji dojam ostavile kasne berbe Branka Mihalja, koje nisu namijenjene jednogodišnjoj uporabi nego ispred sebe imaju puno lijepog i hedonističkog života. U svakom slučaju, čini se da Slavonija i Baranja za sobom imaju još jednu solidnu berbu.

Jasna Antunović

Vlado Krauthaker

Dalmacija je, pak, zbog neobične kombinacije vremenskih uvjeta, uključujući i kasni, proljetni mraz na otocima, proizvela (ili trebala proizvesti) znatno manje vina nego prethodnih godina. Bračka Stina tako je napunila sedam tisuća boca Vugave i oko dvadeset tisuća boca pošipa. Stinina Vugava, s podjednako puno svježine i hrskave teksture kao i bogatog, raskošnog okusa, prilično nas je impresionirala, dok Pošip i dalje ostaje jedan od standarda kvalitete na sve bogatijoj sceni proizvođača najpopularnijeg dalmatinskog bijelog vina.

Od ostalih izloženih vina moramo pohvaliti Daruvarski sauvignon, precizan u aromama, s čvrstom, kiselom strukturom i elegantnim voćno –biljnim okusom, koji je istog časa kad smo ga kušali zahtijevao kamenice ili sushi. Zanimljivo je primijetiti kako su pojedina vina koja smo jučer probali, a koja nisu sauvignoni, prilično očigledno mirisala na sauvignone. Potpuniju sliku o dometima bijelih vina iz lanjske berbe dobit ćemo poslije En primeura malvazije, koji se 12. veljače održava u zagrebačkoj Esplanadi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.