Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na radionici Planinska vina kušali smo raritetni prié blanc iz podnožja Mont Blanca

planinska-vina-vini-estremi (1)

Caves Mont Blanc kooperativa je iz regije Valle d’Aosta, koja na nadmorskim visinama od oko 1300 metara uzgaja sortu prié blanc, autohtonu i raritetnu: gotovo da ne postoji nigdje drugdje osim na tih par desetaka hektara na talijansko švicarsko francuskoj planinskoj granici. Prié Blanc, koji raste u niskim pergolama, može uspijevati u tako ekstremnim klimatskim uvjetima jer ima vrlo kratki vegetacijski ciklus: kasno cvate i rano dozrijeva, pa izbjegava zimu. Od prié blanca uglavnom se proizvode pjenušci, a mi smo jučer kušali izvrsno mirno vino Vini Estremi. Vino snažno miriše po planinskim pašnjacima, naglašeno je mineralno, radikalno ali ugodno kiselo, hrskavo i uglavnom nenabavljivo, jer se godišnje napuni tek nešto više od tisuću boca.

Vini Estremi probali smo u sklopu Vinske čitaonice Ivana Salopeka, suvlasnika sjajne male distribucijske tvrtke Hidden Wines. Čitaonica je jučer održana u zagrebačkoj Laubi, a bila je posvećena planinskim vinima, u povodu izložbe slika Stipana Tadića s motivima hrvatskih planina, koja upravo traje u toj zagrebačkoj galeriji.

Osim zaista jedinstvenog Vini Estremi (na naslovnoj fotografiji), jučer smo još probali zagorsko međimursku graševinu i rizling obitelji Kopjar, pa neodoljivu mladu schiavu, zarazno zabavno i aromatično crno vino vinarije Gumphof iz Alto Adigea, te veličanstvenu Valtellinu obitelji Balgera iz 2002. godine.

Valtellina, kod nas manje poznata talijanska brdska vinska regija, s Pijemontom dijeli ne samo pravo na nebbiolo nego i dugovječnost i čaroliju nebbiola. Ovo veličanstveno vino u svojoj je osamnaestoj godini još sasvim svježe, mlado, ali i gusto i moćno, s kompleksnim bouquetom punim suhog cvijeća, tamnog voća i dima. Vinska čitaonica spada među one male ali važne događaje, koji zapravo stvaraju  fino tkivo zagrebačke vinske scene.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.