Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tvrtka Hidden Wines uvezla je zaista skriveni dragulj talijanskog vinskog crafta, Valtellinu Balgera Sassella

valtellina-g

Valtellina je planinska vinska regija u Lombardiji, blizu švicarske granice. Najvažnije grožđe u Valtellini jest nebbiolo, daklesorta od koje se proizvode čuveni Barolo i Barbaresco. Nebbiolo se u Valtellini naziva chiavennasca. Valtelina Superiore, crno vino s propisanim pravilima odležavanja, dobilo je DOCG status 1998. godine. Riječ je, podsjetimo, o najvišoj službenoj talijanskoj oznaci kvalitete. Vinarija Balgera utemeljena je 1881. godine. Balgera ne spada među najveće ni najpoznatije vinarije u Caltellini – najpoznatija je svakako Nino Negri – ali se ubraja među najcjenjenije.

Sassella je vodeće Balgerino vino, koje se proizvodi od 95 posto nebbiola i 5 posto lokalnih sorti. Sassella odležava desetak i više godina u velikim drvenim bačvama, pa su trenutno na tržištu berbe 2004. i 2005. Sassellu iz 2005. kušali smo u društvu Jeffreya Velle, chefa često prebukiranog zagrebačkog bistroa Oranž Streets. Riječ je o staromodnom, rustikalnom ali izvrsnom vinu. Sassella iz 2005. godine puna je finih rastopljenih tanina, neobično je velikog tijela za vina iz Valtelline, a bouquet joj je upravo fenomenalan. U dva sata u čašama, ova se Valtellina mijenjala od očekivanih mirisa višanja i ruža, prema kompleksnim nijansama katrana, duhana, crne čokolade i suhog cvijeća, zadržavajući usitinu fascinantnu svježinu. Kombinacija snažnih, no pripitomljenih tanina, svježine i složenog mirisnog sklopa, čini Balgerinu Valtellinu zaista originalnim vinom, koje ide izvrsno uz hranu, ali ga je važnije kušati kako bismo upoznali u Hrvatskoj dosad gotovo anonimnu regiju i njen stil vinifikacije. S ovom je sjajnom Valtellinom mala zagrebačka tvrtka Hidden Wines, specijalizirana za vina i proizvođače koji su daleko od mainstreama, doprinijela širenju znanja o vinu na hrvatskom tržištu.

Gastropreporuka Bogata rustikalna vina prirodno idu uz pečeno crveno meso, ili jela poput pašticade. Ova Valtellina spada među najbolje partnere za steakove na cijelom hrvatskom tržištu, jer spaja slasnost bogatog crnog vina sa zaista iznimnom svježinom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.