Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

9 najvažnijih novih trendova u dizajnu restorana za 2018.

dizajn-restorani-g

O dizajnu restorana obično razgovaramo tek ako neki restoran napravi veliki iskorak ili veliku grešku. Svi znamo da dizajn ima jednu od presudnih uloga u kvaliteti iskustva u restoranu, ali često se zaboravlja da upravo restorani, zbog oni najbolje financirani i najpopularniji, započinju nove trendove u uređenju interijera, koji se par godina kasnije pojave u Ikei i našim dnevnim boravcima. Ove godine izgled resetorana diktirat će nekoliko faktora. Prvi i najvažniji su veća ulaganja, osjećaj da je kriza prošla još je snažan, a ljudima kao da nikad neće biti dosta restorana. Drugi važan faktor je osjećaj političke i društvene nesigurnosti koji je zbog Trumpa, izbjegličkih valova i niza lokalnih političkih raspleta zavladao u većini razvijenih zemalja, pa ljudi svugdje traže ugodu i utočište. Treći važan faktor je nesmiljena promjena koju proživljava svjetski restoranski biznis, razvijajući stalno nove, naprednije modele komunikacije s publikom i nametanja novih vrijednosti. Evo koji se trendovi najčešće spominju kao ono što bi ove godine moglo odrediti izgled restorana za iduće razdoblje. 

Dekadencija

Dizajneri interijera restorane polako guraju prema 70tima i 80tima. Što znači više kroma, pleksiglasa, linoleuma i neonskih boja, a ove će se godine ta estetika više koristiti i za brendiranje.  Žarke boje, metalik detalji i uzorci. Grace Jones u restoranima.

Povratak stare škole

Mnogi dizajneri to pripisuju trenutnoj političkoj i društvenoj atmosferi, tenziji i nesigurnosti koje ljudi osjećaju. Ljudi traže stabilnost, provjerene vrijednosti i utjehu. Vraćaju se klasični steakhousi, klasični francuski restorani i racionalna estetika. Demografija je isto zanimljiva kod ovog trenda, jer u restoranima u koje  su dosad dolazili uglavnom sredovječni gosti, sada se okuplja mlađa hipsterska publika. Klasika je in.

Kraj bijelih zidova

Stroga, čista estetika koja je dominirala fancy restoranima zadnjih nekoliko godina polako nestaje i ustupa mjesto hrabrim bojama koje podsjećaju na 60te i modernim nijansama ružičaste, crvene i tirkizne. Dosta se ponovno koriste crne mat teksture, šumske zelene nijanse i diskretni zlatni detalji.

Kamen i lamperija

Zadnjih nekoliko godina u dizajnu restorana bilo je razdoblje metala, stakla i keramike, dok se drvo koristilo uglavnom u detaljima. Sada je obrnuto, vraćaju se velike drvene i kamene plohe, sa staklenim i metalnim detaljima. Posebno su popularne  drvene obloge od hrastovine jer sve više restorana želi dobiti taj crvenozlatni sjaj u prostoru, koji sugerira class i, opet, osjećaj da ste u utočištu. Bijela hrastovina drugo je trenutno najomiljenije rješenje, nerijetko u kombinaciji s egzotičnim nijansama mramora, bojama žada, marelica ili slonovače. 

• Cool restaurant in Williamsburg • Inspirado en el estilo arquitectónico del sur de Italia, Leuca es un restaurant en Williamsburg donde sirven buenísimas pastas caseras, pizzas al horno de leña y platos mediterráneos elaborados por el chef Andrew Carmellini 🍝🍕👌🏻 El diseño interior me pareció espectacular! Dividido en 2 zonas: el comedor informal donde se sirve brunch tiene un diseño interior liviano y luminoso con pisos de cerámicos con mosaicos, mientras que el otro lado está ambientado en madera maciza y evoca el glamour de una casa de campo italiana ✨ Cálido y sofisticado pero accesible 👉🏻 recomiendo que pasen a visitar este lugar si están paseando por Williamsburg ✔️ – #nyc #williamsburg #leucarestaurant #interiordesign #espaciosqueinspiran

A post shared by Interiorness (@interiorness.ba) on

Kraj industrijskog looka

U zagrebačke se restorane ovaj trend tek počeo probijati, ali na relevantnim svjetskim restoranskim scenama svima ga je dosta. Nema više gole cigle, tamnog metala i patiniranog drva. Trend je bio vrlo znažan i odigrao je važnu ulogu u komunikaciji novih vrijednosti u restoranima, ali previše je previše. 

Biljke. Puno biljaka

Dizajn vrtova ulazi u restorane. Od fast casual do fine dining restorana, stvari ne staju na par lončanica. Restorani pokušavaju kreirati male zelene okoliše koji gostima pomažu da promijene stanje, opuste se i nađu utočište, jer kao što smo spomenuli u prethodnom trendu, svi sada žele utjehu.

Zvučna izolacija za normalne razgovore

Sve više restorana poklanja veću pažnju zvučnoj izolaciji. Prvo, promjena zvučne atmosfere dramatično utječe na promjenu raspoloženja i imersivnost iskustva u restoranu. Drugo i važnije, ljudi u restoranima žele razgovarati bez nadvikivanja. Prostori koji upijau zvukove bit će sve češći. 

Opuštenost i formalnost se ne isključuju

Ove godine nastavit će se trend neformalne prezentacije vrlo ambicioznog kuhanja, a ta težnja, da se kompleksna hrana ljudima ponudi na opušten, jednostavan način, vidjet će se i na dizajnu restorana. Najčešće u kombinacijama vrlo neformalnih i vrlo formalnih zona u istim restoranima. Primjerice uličnom baru na ulazu u fine dining restoran, ili malom fast casual dijelu s pićima u kojemu se može pojesti nešto na brzinu dok ostali gosti malo dalje uživaju u elaboriranim večerama.  Iza ovog dosta važnog trenda krije se jedna druga stvar. Restorani sve češće moraju pronalaziti načine kako da nježno i bez stresa pređu iz dnevnog u večernji servis i iz radnog dana u vikend gužve. Restorani s dva ili više stilova zasad najbolje uspijevaju u tome.

Minimalizam u food hallovima

Idućih nekoliko godina možemo očekivati daljnje širenje food hallova u Hrvatskoj. Cijela tajna uspjeha ovog formata je u niskim cijenama i psihologiji. Puno jeftine hrane na jednom mjestu, s osjećajem izbora koji stvaraju jasno tematizirani lokali poput kineskih, meksičkih, ribljih, vegetarijanskih i sl. Od ove godine naglasak će biti manje na temama, a više na dizajnu i pokušajima da se u food hallovima stvori humanija atmosfera dijeljenja i suradnje. 

A Saturday at the Market is a Saturday well spent 👌🏽

A post shared by St. Roch Market (@st.rochmarket) on

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

9 najvažnijih novih trendova u dizajnu restorana za 2018.

by Kult Plave Kamenice time to read: 4 min