Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Francuski predsjednik traži da se baguette uvrsti na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine

baguette

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je UNESCO-u da francuski bijeli kruh baguette uvrsti na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Francuska kuhinja kao takva na listi je od 2010. Gastronomski dio UNESCO-ve liste nematerijalne kulturne baštine vječni je izvor zanimljivosti i prijepora. Talijanski pizziuoli, majstori napoletanske pizze, uvršteni su na listu, kao i medičari sjeverne Hrvatske, mediteranska prehrana, lavaš kruh, korejski kimchi, dolme, arapska i turska kava ili belgijsko pivo i pomfrit. Ruski parlamentarac Aleksander Kurdjumov traži da Duma predloži UNESCO-u da na listu doda bline i pelmene, ruski pandan raviolima. Meksikanci su izborili da se uvrsti cijela njihova tradicionalna kuhinja.

Izuzetno je važno da se gastronomija nalazi na listi svjetske kulturne baštine, ali s tom je listom vječni problem što nitko ne zna dokazati zašto se nešto bi ili ne bi trebalo naći na njoj. U idealnom slučaju, UNESCO-ova lista nematerijalne kulturne baštine trebala bi biti izlog tradicija, znanja, kultura i rituala koje treba očuvati za budućnost čovječanstva, bio to tango ili porculan iz Limogesa ili afričko umijeće pričanja viceva. Ulazak na listu je stvar prestiža, važna potvrda lokalnog identiteta, ali i unosan komercijalni potez, posebno za turističke zemlje. Zahtjeva je na tisuće a UNESCO svake godine prima 30 do 50 kandidatura. Najčešće presuđuje lobiranje. Samo Kina je podnijela 200.000 zahtjeva.

Najveći UNESCO-ov izazov s ovom listom je izbjeći njezinu komercijalizaciju. Kad je 2010. uvrštena francuska gastronomija, mnogi su se pobunili zbog agresivnog lobiranja velikih francuskih chefova.”Francuska je isforsirala status koji inače ne bi dobila i UNESCO ovime riskira da se njegovo ime i lista nematerijalne kulturne baštine iskoriste u marketinške svrhe. Svrha ove liste je obrana tradicije a ne prodaja i privilegiranje komercijalnog projekta na štetu oni koji nemaju etiketu UNESCO-a.” pisalo je u jednoj od žalbi na odluku da se uvrštenjem na listu oda počast specifičnom francuskom odnosu prema svakodnevnom ritualu hrane.

Države puno investiraju u kampanje. Francuske ambasade u više su zemalja organizirale prezentacije klasičnih francuskih ručkova, s potpisima najvećih francuskih chefova, a tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy uvrštenje na listu popratio je službenim priopćenjem o izvrsnosti francuske gastronomije. Sve je na kraju toliko politizirano i eksploatirano da je UNESCO francusku vladu pozvao na red, a kritičari su potpuno odbacili listu komentirajući da se “pretvorila u izbor za Miss Svijeta” i “podjelu medalja od čokolade” Čak se i UNESCO ponekad začudi komercijalnim učinkom liste i ambicijama koje ona potiče. Uđe li baguette na listu, svaka pekara u Francuskoj za turiste će od tog kruha moći napraviti predstavu i proizvod. Problem je što nitko ne provjerava kvalitetu hrane koja se prodaje pod UNESCO-vom egidom, pa mjesto na toj u osnovi plemenitoj listi često služi za najgore turističke zamke.

Evo što se sve iz gastronomije nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

 

Armenski/turski lavaš kruh

Francuska kuhinja

Belgijsko pivo i pomfrit

https://www.instagram.com/p/BQ3i7cxjgly/?hl=en&tagged=belgianfrites

Dolma

Arapska/turska kava

Korejski kimchi

Let the bubbles begin #kimchi #diy #fermentation

A post shared by Rebecca Salsman (@trail_daze) on

Hrvatski medičari

 

 

Grčka mastika

Mediteranska prehrana

Napoletanski pizzaiuoli

Japanski washoku

Tradicionalna meksička kuhinja

Canasta de frutas mexicanas @hokol.vuh @chableresort @yucatanturismo

A post shared by jorgevallejo (@jorgevallejo) on

Nigerijski argungu ribarski festival

The Argungu Fishing Festival is an annual four-day festival in The State of Kebbi, in the North-western part of Northern Nigeria. The festival usually takes place in Argungu, the capital city of Argungu Emirate Council. The region is made up of fertile river areas (matanfada, mala, gamji), with much irrigation and orchards (lambu in Hausa). The majority of fishermen are the followers of Islam and also predominantly farmers. Kanta museum is the main historical centre in Argungu for visitors across the globe. People from around the world travel to Argungu just to witness the occasion.The main purpose of the Argungu fishing festival is for fishing and unity. #nigeria #africa #fishfestival #teamnigeria #argungufestival #kebbi #northnigeria #hausa #fridaypost #fishing #festival

A post shared by Team Nigeria (@teamnigeria) on

Festival vinara u Veveyu, Švicarska

Povezane vijesti

aviation-gin

stella

svijet-vina

Francuski predsjednik traži da se baguette uvrsti na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min