Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trebaju li se desetogodišnji klinci natjecati u ozbiljnom kulinarskom showu (za nagradu od 10.000 dolara)?

chopped-junior1

Claire Hollingworth najmlađa je pobjednica legendarne Food Networkove gastro emisije Chopped, uz Iron Chefa vjerojatno najtežeg kuharskog televizijskog natjecanja. Claire Hollingworth iz Moseleya uVirginiji, još nije bila napunila deset godina kad je 2016. pobijedila na Chopped Junior.

Emisija u kojoj je Claire trijumfirala emitirana je 5. siječnja 2016. godine, ali je snimljena u kolovozu 2015. kad je Claire imala tek devet godina. Claire je tijekom emisije sama pripremila jelo od školjki, te steak u suhoj marinadi s umakom od šljiva i pireom od krumpira.  Claire i troje njenih protivnika, svi mlađi od 11 godina, suočili su se sa sljedećim sastojcima. Za predjelo su morali koristiti hot dogove, japansku majonezu, čips od kozica i školjke.

Za glavno jelo dobili su ribeye steak, sok od yuzua, šlag i šljive, a za desert crabcakes (polpete od rakova, slano jelo), pa curry prašak i namaz za kekse. Chopped Junior prvi je put emitiran 27. listopada 2015. godine. U Junioru se natječu djeca između 9 i 15 godina, s tim da je iz serije u seriju sve više klinaca mlađih godina.

Pravila su ista kao i za odrasle: natjecatelji dobivaju po četiri tajna sastojka za predjelo, glavno jelo i desert, s tim da juniori imaju deset minuta dulje da bi pripremili jela.

Klinci, međutim, dobivaju istih 10.000 dolara kao i odrasli natjecatelji, što uostalom zaslužuju jer su izvrgnuti jednako strogom prosudbama jednako strogog žirija, kojeg čine vrhunski profesionalci američke restoranske industrije poput Geoffreya Zakariana ili Alexa Stupaka.

Premda nam je poznato puno primjera vrlo mladih kuhara koji su počeli raditi u restoranima u vrijeme kad su još morali pohađati školu (od Filipa Horvata u Hrvatskoj do samog Stupaka u Americi), Chopped Junior postavlja neka značajna pitanja. Prvo i banalnije pitanje je sigurnosno: je li odgovorno devet ili desetgodišnjim klincima dati velike noževe i kipuće ulje? Drugo, malo sofisticiranije: mogu li zaista tako mala djeca kod kuće naučiti ne samo kuhati, nego i trančirati meso ili čistiti rakove i školjke? Ili ih producentska kuća posebno priprema za televizijski show (što bi onda kompromitiralo autentičnost cijelog serijala Chopped). I treće, je li riječ o demokratizaciji televizijskog kulinarskog prostora širenjem ozbiljnog sadržaja na vrlo mladu dobnu skupinu, ili naprosto o nepromišljenoj komercijalnoj eksploataciji djece (programi s djecom u ulozi odraslih uglavnom bilježe izvrsnu gledanost), koja mentalno još ne mogu biti spremna za takve vrste izazova.

Zadnjih smo dana gledali više epizoda Chopped Juniora (emitira se na Food Networku u šest popodne), pa smo nekako morali suosjećati s tim klincima koji drhte pred sucima, i koji bi najrađe propali u zemlju kad čuju famoznu rečenicu “You’ve been chopped”.

Sudjelovanje djece u raznolikim medijskim sadržajima prvobitno dizajniranim za odrasle stalno će rasti, jer takve sadržaje prate i djeca i odrasli. Nismo, međutim, sigurni koliko je za devetogodišnjake dobro da igraju glavnu ulogu u visoko kompetitivnim i tehnički uistinu zahtjevnim emisijama poput Chopped.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.