Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINO GODINE 2017. Jedno staro i dva mlada vina koja su promijenila industriju

johnson-2017-santa-lucia

I objavljivanje rezultata u izboru za Vino godine 2017. ulazi u najuzbudljiviju fazu. Danas objavljujemo šesto, peto i četvrto mjesto. Ova tri vina ili već jesu promijenila, ili će tek promijeniti hrvatski vinsku scenu. I sva tri dolaze iz veteranskih privatnih vinarija.

6. Frano Miloš Stagnum 2003.

Milošev stari Stagnum jedini je plavac među prvih deset vina na našoj listi, koju su tajnim glasovanjem sastavili vodeći hrvatski sommelieri i vinski publicisti. Stagnum iz 2003. koji se prodaje po otprilike dvostrukoj cijeni od redovitih Stagnuma, već godinama fascinira obožavatelje začetnika pelješkog i dalmatinskog autorskog vinarstva. Stagnum iz 2003. u sadašnjoj je fazi ultrabogat, gust, prepun suhog voća, vruće crvene zemlje, ružmarina i crne čokolade, ali još uvijek svjež i poletan. Pojedine boce, međutim, nisu izdržale dugo odležavanje, pa se u njima javljaju krivi mirisi, koji asociraju na puno previše bretta. No, većima boca u odličnom je stanju a Stagnum iz 2003.značajan je jer je dokazao da plavci mogu komercijalno stariti.

5. Velimir Korak Sauvignon Kamenice 2016.

Korakov single vineyard sauvignon briljantno je vino koje ujedinjuje rasnu aromatičnost, kiselu strukturu , mineralnost i široku, kremastu teksturu. Ovo malo remek djelo od vina važno je zato što je pokazalo da se na Plešivici mogu proizvoditi bogati, kompleksni i međunarodno relevantni sauvignoni. Kamenice bi mogle predstavljati početak nove škole sauvignona u Hrvatskoj.

4. Kozlović Santa Lucia 2016.

A Kozlovićeva nova Santa Lucia trebala bi označiti početak novog promišljanja odležanih a ne predugo maceriranih malvazija. Ovo je vino fascinantno elegantno, puno i hedonističko, ali njegova očigledna burgundska stilizacija, koja ujedinjuje kremoznost s mineralnošću i svježinom i višeslojnim okusima i mirisima, onaj je korak naprijed koji je bio neophodan svim proizvođačima odležanih malvazija nesklonih oranžu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.