Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trebaju li restorani raditi na Badnjak, Božić i Novu Godinu?

bozic restoran

“Iako sam dobio toliko mnogo upita za rezervacije, da bih mogao odraditi tri ručka, Carpaccio neće biti otvoren na Badnjak, jer Badnjak pada na nedjelju, Budući da nedjeljom i inače ne radimo, nećemo raditi ni sada,“ rekao nam je ovih dana Vlado Lisak, vlasnik najboljeg hrvatskog talijanskog restorana. Ove godine Badnjak i Silvestrovo padaju na nedjelju, što će Zagrepčanima promijeniti navike obilježavanja početka blagdana izvan kuće.

U Zagrebu se, naime, Božić još u vremenu komunizma počeo proslavljati restoranskim ručkom na Badnjak. U posljednjih desetak godina restoranski ručak na Badnjak postao je neizostavni dio božićnog rituala, za sve one Zagrepčane koji ga mogu platiti.

Oko tri, najkasnije četiri popodne odlazilo bi se doma, a restorani bi se zatvarali do drugog dana Božića ili do prvog radnog dana poslije Božića. Ove godine mnogi će zagrebački restorani, čini se, ostati zatvoreni i na Badnjak, sigurno na Božić a možda i na Štefanje. Isto tako, mnogo restorana neće raditi za ručak na Staru Godinu, a gotovo nitko osim hotelskih restorana neće biti otvoren 1. siječnja.

S jedne strane, takva je politika logična i dobrodošla. Prosinac je najnaporniji mjesec za zagrebačke restorane, pa su i kuhari, i konobari i vlasnici zaslužili par slobodnih dana za redom. S druge strane, u velikim svjetskim gastronomskim centrima, s iznimkom Pariza, praksa je sasvim drukčija. Jednom smo u New Yorku na samu Staru Godinu kasno popodne ručali u Grand Central Oyster Baru, pa smo otišli na doček u obližnji argentinski restoran, da bi već oko trinaest sati prvog dana Nove Godine stajali u redu za stol poznate brasserije Baltazar. U Londonu vrlo mnogo restorana radi i za Badnjak i za Božić (za koji se pripremaju posebni ručkovi) i za Novu Godinu, kao uostalom i u Berlinu. No, zagrebačkoj sceni, prenapregnutoj Adventom, ovaj će božićni time out dobro doći.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.