Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Počinje objavljivanje rezultata za izbor vina godine. Jo Ahearne odmah je ušla u prvih deset

U ovogodišnjem izboru Kulta Plave Kamenice za Vino godine 2017. sudjelovalo je više od dvadeset vodećih domaćih sommeliera i vinskih publicista. Sustav glasovanja isti je kao i u našim izborima za Restoran godine i za Chefa godine: glasači su birali pet vina, s tim da prvoplasirano dobiva deset, drugoplasirano osam, trećeplasirano šest, četvrtoplasirano četiri i petoplasirano dva boda.

Osobitost ovog izbora jest u činjenici da su u konkurenciji bila sva domaća vina koja su se 2017. godine nalazila u distribuciji, a ne samo vina koja se ove godine debitirala. Na taj smo se kriterij odlučili zbog relativno uske produkcije vrhunskih vina u Hrvatskoj.

Deseto i deveto mjesto podijelili su Jo Ahearne s Wild Skins 2016. i Luka Krajančić s Pošipom sur Lie iz 2015.Oba su vina osvojila po 24 boda.

10. Jo Ahearne Wild Skins 2016.

izbor-jo-ahearne

Jo Ahearne prva je i jedina hrvatska Master of Wine. Ova Britanka koja je dugo radila u australskoj vinskoj industriji doselila se na Hvar , gdje proizvodi neka od najuzbudljivijih dalmatinskih vina. Wild Skins iz 2016. macerirana je kupaža bogdanuše, pošipa i kuča, s prekrasnim, neobičnim, raskošnim bouquetom, koji je zadržao i primarne floralno voćne arome, ali je razvio i intenzivne elemente klasičnih oranža. Wild Skins je još pomalo neusklađen na okusu, s nedovoljno elegantnom teksturom. Riječ je , međutim, o vinu koje bi trebalo rasti s godinama. Wild Skins i u sadašnjoj fazi govori o velikim potencijalima dalmatinskih bijelih sorti.

9. Krajančić Pošip sur Lie 2015.

Luka Krajančić s Korčule klasik je dalmatinskog bijelog vinarstva. Još prije mnogo godina oni koji znaju smatrali su njegov pošip uvjerljivo najboljim od svih pošipa. Linija Sur Lie dodatno je oplemenila stilizaciju pošipa: riječ je o vinu koje je u boljim berbama istodobno mineralno i kremasto, velikog tijela i elegantno, s cvjetno herbalnim bouquetom, suzdržanim ali preciznim voćnim okusima( citrusi, marelice, breskve) i jako dugim završetkom za kriterije domaćih bijelih vina. Krajančićev Pošip sur Lie iz 2015. definitivno je jedno od najboljih dalmatinskih bijelih vina unatrag više godina.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Počinje objavljivanje rezultata za izbor vina godine. Jo Ahearne odmah je ušla u prvih deset

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min