Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počinje objavljivanje rezultata za izbor vina godine. Jo Ahearne odmah je ušla u prvih deset

U ovogodišnjem izboru Kulta Plave Kamenice za Vino godine 2017. sudjelovalo je više od dvadeset vodećih domaćih sommeliera i vinskih publicista. Sustav glasovanja isti je kao i u našim izborima za Restoran godine i za Chefa godine: glasači su birali pet vina, s tim da prvoplasirano dobiva deset, drugoplasirano osam, trećeplasirano šest, četvrtoplasirano četiri i petoplasirano dva boda.

Osobitost ovog izbora jest u činjenici da su u konkurenciji bila sva domaća vina koja su se 2017. godine nalazila u distribuciji, a ne samo vina koja se ove godine debitirala. Na taj smo se kriterij odlučili zbog relativno uske produkcije vrhunskih vina u Hrvatskoj.

Deseto i deveto mjesto podijelili su Jo Ahearne s Wild Skins 2016. i Luka Krajančić s Pošipom sur Lie iz 2015.Oba su vina osvojila po 24 boda.

10. Jo Ahearne Wild Skins 2016.

izbor-jo-ahearne

Jo Ahearne prva je i jedina hrvatska Master of Wine. Ova Britanka koja je dugo radila u australskoj vinskoj industriji doselila se na Hvar , gdje proizvodi neka od najuzbudljivijih dalmatinskih vina. Wild Skins iz 2016. macerirana je kupaža bogdanuše, pošipa i kuča, s prekrasnim, neobičnim, raskošnim bouquetom, koji je zadržao i primarne floralno voćne arome, ali je razvio i intenzivne elemente klasičnih oranža. Wild Skins je još pomalo neusklađen na okusu, s nedovoljno elegantnom teksturom. Riječ je , međutim, o vinu koje bi trebalo rasti s godinama. Wild Skins i u sadašnjoj fazi govori o velikim potencijalima dalmatinskih bijelih sorti.

9. Krajančić Pošip sur Lie 2015.

Luka Krajančić s Korčule klasik je dalmatinskog bijelog vinarstva. Još prije mnogo godina oni koji znaju smatrali su njegov pošip uvjerljivo najboljim od svih pošipa. Linija Sur Lie dodatno je oplemenila stilizaciju pošipa: riječ je o vinu koje je u boljim berbama istodobno mineralno i kremasto, velikog tijela i elegantno, s cvjetno herbalnim bouquetom, suzdržanim ali preciznim voćnim okusima( citrusi, marelice, breskve) i jako dugim završetkom za kriterije domaćih bijelih vina. Krajančićev Pošip sur Lie iz 2015. definitivno je jedno od najboljih dalmatinskih bijelih vina unatrag više godina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.