Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počinje odbrojavanje za izbor Chefa godine. Deseto i deveto mjesto zauzimaju Melkior Bašić i Ana Grgić

Više od 40 profesionalaca iz hrvatske restoranske industrije ove je godine po prvi put biralo i najboljeg hrvatskog kuhara. Pravila su ista kao i pri izboru restorana godine: svaki sudionik naše ankete mogao je glasovati za pet kuhara. Prvoplasirani chef dobiva 10, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4 a petoplasirani 2 boda. Izbor restoranskih profesionalaca za Kult Plave Kamenice uglavnom je potvrdio hijerarhijske odnose među chefovima, uz nekoliko iznimki.

10. Melkior Bašić, Alfred Keller/Alhambra, Mali Lošinj – 38 bodova

Relativno mladi i iznimno fotogenični zagrebački kuhar koji radi u najboljem kvarnerskom hotelu, za nepune je dvije godine prošao put od relativne anonimnosti do nacionalne popularnosti. Gospodin Bašić predani je fan lokalnog pristupa gastronomiji, pa tako u Alhambri više od 80 posto sastojaka dolazi s Lošinja, Cresa, obliżnjih otoka i iz Istre.
Tu autentičnu robu Bašić pretvara u umjereno moderni (ipak je riječ o hotelu) i jako hedonistički fine dining, koje odlikuje osobiti smisao za eleganciju. Melkior Bašić zime provodi na školovanju po klasičnim europskim restoranima, a osobno posebno poštuje skandinavske chefove: Lošinj i Cres uistinu su idealni za foraging( skupljanje divlje hrane u prirodi). Gospodin Bašic zaista posjeduje potencijal da se razvije u međunarodno relevantnog chefa.

9. Ana Grgić, Zinfandel’s/Esplanade, Zagreb – 62 boda

Ova je godina mnogočemu bila sjajna za Anu Grgić. Hrana u Zinfandelu najbolja je unatrag pet godina. Kuhanje u drugom Esplanadinom restoranu, Le Bistrou, već dugo vremena nije bilo bolje. Esplanadini su restorani vrlo dobro popunjeni, a gospođa Grgić istodobno je učvrstila svoj ugled u profesionalnoj zajednici, pa je, recimo, jedan Andrej Barbieri smatra najboljim zagrebačkim chefom, uz Prisku Thuring. Za Anu Grgić svakako je najvažnija činjenica da ona svakim novim jelovnikom pokazuje kako je kadra stalno napredovati. Visoka, ali relativno konvencionalna hotelska kuhinja kakvom se bavi zadnjih godina, definitivno nije njen krajnji domet.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.