Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOOR BAR Najbolje iskorištenih osam kvadrata u Splitu

U starom centru Splita gotovo svaki je prostor pretvoren u trgovinu ili lokal. Od bivših socijalističkih trgovina do zaštićenih povijesnih zgrada, od malih unutrašnjih dvorišta do stubišta, svaki kvadratni metar upregnut je u lokalni turizam i uslužnu ekonomiju. Najmasovnija kategorija su jeftini generički lokali s lošim street foodom, iduća razina su simpatične privatne trgovine suvenirskom hranom, burgeraji i poneka duhovito nazvana pekarnica ili sladoledarnica koja se trudi oko brendiranja poput Toto’s, Gligore ili Luke, stupanj više su poznati splitski bistroi poput NoStressa, Bokerije ili Bokamore, bolji pubovi i wine barovi poput Paradoxa… I onda, u zasebnoj kategoriji, stoji Noor. Minijaturni craft bar u Bajamontijevoj ulici najbolje je iskorištenih osam kvadratnih metara u Splitu, a vjerojatno i šire. Diskretan, mračan, senzacionalno dizajniran i bez ijednog mjesta za sjedenje ako ne računamo mali stolac na kojemu su u kutu stajale nečije cigarete, Noor je mjesto gdje i prije prvog pića odlučite da nećete otići tako skoro. U nedjelju nakon otvaranja, Noor je bio prazan. Idealna scena u tmurno popodne, rashlađeno burom koja je počela puhati prekasno da bi otkrila malo sunca. Otišli smo na aperitiv prije ručka u Kadeni, po putu razgovarajući o Aperitivu, novom velikom baru otvorenom ovih dana u zagrebačkoj  ulici, s listom od osamdesetak rumova, stotinjak ginova i više od 150 whiskya. Cijeli retropult u Nooru ima pića koliko Aperitivo ima samo whiskyja. Ali na prvi pogled vidi se kompetentan izbor. 

Noor su ovoga ljeta otvorili Sara i Toni Vrsalović, osnivači i vlasnici bistroa Mazzgoon, i iduću sezonu trebao bi dočekati dvostruko veći  jer su, rekao nam je barmen, upravo kupili prostor do samog bara. Mazzgoon i Noor udaljeni su tri metra, tako da u baru možete dobiti i vina s liste bistroa. Ali kad stanete za šank u Nooru, ne mislite na vina. Na Noorovoj zlatnoj koktel listi samo su signature kokteli, za ostalo morate pitati barmena. U prvih šest mjeseci, gosti su već afirmirali nekoliko bestsellera, Bourbollini i Balsamic Mojito primjerice. Ti gosti su uglavnom stranci. Splićani nisu skloni lako pokazivati entuzijazam prema novim stvarima u gradu. To je pitanje njihovog garda, ali i očekivani proces, spori razvoj publike na sceni koja se tek formira. Zasad su Noor prihvatili kao mjesto za izlaske četvrtkom u afterwork terminima. Vikendi i aperitivi još će pričekati, barem kada je riječ o zimskoj sezoni.

Naručili smo Blanton’s, Noor je jedan od tek četiri ili pet barova u Hrvatskoj za koje znamo da drže ovaj fenomenalni bourbon, i Mezcallian, signature koktel s mezcalom, Carpano Antica Formula vermutom, Spanish Bitterom (ekscentrična apotekarska kreacija dr. Adama Elmegiraba u kojoj dominiraju citrusi i kamilica) i sirupom od đumbira i vanilije. Moćan, zadimiljeni koktel u kojemu je divljina mezcala bila zauzdana baš kako treba, nažalost je bio barem 20 posto presladak.

Mezcallian

Kako smo s barmenom počeli pričati o japanskim ginovima, jer u ponudi imaju nekoliko etiketa, završili smo kratki posjet Nooru Jinzu ginom. Ovo piće, djelo barmenice Dee Davis koja ga je 2013. u  Škotskoj napravila za Diageo, najavilo je dva nova vala: hibridna žestoka pića (napravljen je sa sakeom) i japanske ginove, koji spadaju među najsuzdržanija  i najelegantnija novija pića na tržištu. Jinzu je toliko eteričan da se čini kako od gina zadržava samo ideju unatoč jasnoj pristunosti borovice i korijandera, dok karakter i eleganciju u potpunosti duguje sakeu, a šarm yuzuu i trešnjinom cvijetu. I najblaži tonik kraj te se strukture činio kao agresor, pa smo Jinzu pili čist. Iako je opće mišljenje da dobro funkcionira u jako svježim, zelenim varijantama Gin&Tonica i u French 75, u Nooru kažu da još nisu našli formulu koktela s Jinzuom koja bi ih zadovoljila. Uglavnom, japanskim ginovima treba dati šansu. Čak i kad nastaju pod paskom giganata poput Diagea, oni zbog svoje urođene nemasovnosti ostaju u vrlo uskim nišama, ali imaju dobru perspektivu zahvaljujući brendovima poput Nikka Coffeya, Ki No Bija ili Rokua.  Noor je jedno od rijetkih mjesta koje među ostalima prati i taj trend. 

Ozbiljna, suzdržana prezentacija koktela, sjajna atmosfera i koncept koji potpisuju glavni barmen Jan Martinović i mentor bara, miksološki veteran Chris Edwardes (bivši glavni barmen londonskog The Groucho Cluba), Noor šest mjeseci nakon otvaranja svrstavaju među najbolje barove u Hrvatskoj. Budući da je splitska scena craft barova tek u nastajanju, kao što je uostalom slučaj s cijelom hrvatskom barskom scenom, tim je važnije da njezin razvoj kreće od promišljenih i ambicioznih mjesta kakvo je Noor. 

NOOR BAR
Bajamontijeva 4, Split

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.