Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dubrovački Galante posve je amaterski restoran koji, međutim, ne možete prezirati

Galante je veliki ostakljeni prostor naslonjen na sasvim solidni shopping mall u Srebrenom, simpatičnom mjestu udaljenom desetak kilometara od Dubrovnika. Galante je valjda jedini restoran opće prakse i masovne namjene, u koji se ne može ući. U petak navečer dvaput smo obišli njegove velike izloge i nikako nismo uspjeli pronaći vrata. Kad smo već kanili odustati, sreli smo dvije mlade dame koje su također bezuspješno pokušavale naći ulaz u restoran, jer nijedan njegov stakleni zid nije imao prolaz ni ništa nalik vratima. Onda nas je primijetio jedan od konobara, pa je dotrčao do izloga i iznutra otvorio klizna vrata propuštajući nas u restoran uz dobrodošlicu. Bila su to klasična balkonska vrata, koja se ne mogu otvoriti s vanjske strane, jer prostor je očigledno dizajniran za toplo  vrijeme, kad vrata stoje otvorena. U petak navečer u Dubrovniku je bilo hladno i vlažno, pa je restoran bio zapečaćen.

Galanteova nespretnost još je vidljivija u pristupu vinima. Ljubazni mladi konobar rekao nam je da imaju Tomčev Rose, pa nam je pokušao prodati buteljku koja je stajala na polici iznad šanka, uz obrazloženje da će je šokirati u puno leda. Pokušali smo mu objasniti da nijednom gostu ne smije servirati ni jedan pjenušac koji je dulje vrijeme ostavljen na toplom i svjetlom mjestu, ali smo stekli snažan dojam da nas ništa nije razumio. Zatim smo zajedno pretražili dva hladnjaka s vinima, da bismo pronašli Toljev St. Heels, ali iz 2014. godine, davne berbe za rose.

Naručili smo ga iz eksperimentalnih razloga. Nije se pokazao lošim. Voćne arome pretvorile su se, doduše, u džemaste, ali je vino zadržalo stanovitu svježinu, koja ga je i sinoć činila vrlo pitkim. Večerali smo sushi, koji čini važniji dio Galanteove ponude (na meniju su još i razni tartari, tempure, burger od hobotnice i par jela s fileom bijele ribe). Riža za sushi bila je žestoko prekuhana, a tuna nedostatno odmrznuta. No, sve skupa nije bilo posve grozno. Otišli smo dobro raspoloženi jer nas je preuzeo duh Božića iz malih dalekih mjesta na obali. U svakom slučaju, gotovo da je herojski čak i pokušati posluživati sushi u sezoni kad u Dubrovnik gotovo nitko ne dolazi. 

GALANTE SUSHI LOUNGE
Shopping centar u Srebrenom, Dubrovnik

HRANA +2 /5  VINA 1/5  POSLUGA 2/5  AMBIJENT 2/5
sve kreditne kartice

GALANTE SUSHI & LOUNGE
Šetalište dr.Franje Tuđmana, Mlini

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.