Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što katalonski chefovi imaju za reći o neovisnosti Katalonije

Zapravo vrlo malo. Katalonski chefovi, koji su za promociju identiteta i kulture te regije učinili koliko i Messi, drže se po strani u žestokom sporu katalonskih i španjolskih vlasti oko osamostaljenja Katalonije nakon nedavnog referenduma. Situacija u Kataloniji je vrlo složena, ni sami Katalonci nisu svi sigurni žele li se odvojiti od Španjolske, zakonske i ustavne pretpostavke nisu posve jasne, a vlada premijera Rajoya dosta tvrdo pokušava zaustaviti proces, jednako koliko ga neki katalonski političari pokušavaju ubrzati. Kao jedino razumno rješenje nameće se početak pregovora o uvjetima po kojima će se Katalonija osamostaliti.  Joan Roca, jedna od trojice braće Roca, osnivača  jednog od najboljih restorana na svijetu El Celler de Can Roca u Gironi, ovih je dana bio posve suzdržan kad su ga novinari na predstavljanju projekta gastronomske burze u suradnji s bankom BVVA, pitali što misli o osamostaljenju Katalonije. “Naš je restoran otvoren za sve, bez obzira na političke stavove” rekao je Roca. “Hrana je katalizator dijaloga i zajedništva”.

Puno određeniji bio je Ferran Adrià. Nakon što je u svom restoranu ElBulli napravio revoluciju u gastronomiji, Adrià je u Barceloni otvorio institut za istraživanje hrane, mega projekt o kojemu smo nedavno pisali na Kultu Plave Kamenice, a s kojim želi uspostaviti bazu znanja o gastronomiji. Na Tjednu hrane i zdravlja u Valenciji, Adrià je poručio da “Katalonija proživljava vrlo tužan trenutak” i da je “vrijeme da se Europska unija uključi kao posrednik” u procesu. “Ja sam Europljanin”, rekao je Adrià, “ mučio sam se da ostanem Europljanin i Europa sada mora posredovati, zašto smo inače u Europi? Pa što ako se ništa slično nikad nije događalo, mnoge se stvari nikad nisu dogodile. Budite prvi koji će nešto napraviti.”  Adrià je rekao da se većina ljudi s kojima redovno razgovara, bez obzira na to odakle dolaze,  slaže da se pitanje katalonske neovisnosti neće moći riješiti bez posredovanja.

“Ovo više nije problem Katalonije”, rekao je. Na pitanje misli li da španjolski premijer Mariano Rajoy i katalonski predsjednik Carles Puigdemont mogu dovoljno kvalitetno voditi pregovore, chef je rekao da ocjenu o tome treba prepustiti nekome izvana.  “U tome i jest problem, ako počnemo raspravljati tko je vrijedan sugovornik u pregovorima, nećemo se maknuti s mrtve točke. Neka pregovarače odredi netko izvana. To je ključno,” rekao je Adria. Najbolja katalonska chefica Carme Ruscalleda čiji je restoran Sant Pau (3 Michelinove zvjezdice) proširio pojam nove katalonske kuhinje, lani proglašena kulturnom ambasadoricom Katalonije, poručila je  novinarima da se ni na koji način nema namjeru izjašnjavati o katalonskoj neovisnosti i unaprijed odbila sudjelovanje u svim anketama o stavovima utjecajnih Katalonaca. Odbijanje katalonskih chefova da se uključe u javnu raspravu o osamostaljenju Katalonije posve je razumljivo s obzirom na narav njihova posla. No, ako se situacija nastavi zaoštravati, ili se počne odražavati na turizam i restoransku industriju, i to bi se moglo promijeniti. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.